Zeleno poslovanje započinje digitalnim potpisom i eDokumentima

blog 1602 01

Tvrtke koje su posluju u skladu sa zahtjevima tržišta su one koje se služe digitalnim potpisom i poslovanje vode na eDokumentima umjesto na papiru.

Tvrtka Elektronički računi još je od 2014. godine jedan od začetnika bespapirnog poslovanja u Hrvatskoj. U prilog tome govore i naše core usluge; mojeRačun, mojDMS i mojeArhiv koje su čak i mikro i malim kompanijama omogućile potpuno digitalizirani proces razmjene, ovjere i pohrane elektroničkih dokumenata.

Kroz projekte Zeleni certifikat, „Digitalno potpisujem“ i radionicama s najmlađima „Digitalni svijet za zeleni Planet“ potičemo i naše partnere, korisnike i širu javnost da zeleno poslovanje i očuvanje okoliša postanu dijelom i njihovog (poslovnog) identiteta.

Zašto uvesti eRačun

Zamjenom papirnatih u eRačune mijenjate niz nekorisnih radnih procesa koji su vam trenutno najveći uzročnici troškova u poslovanju.

Strukturirani eRačun poslan putem našeg servisa čitljiv je u više od 455 ERP i računovodstvenih programa. Naše eRačune možete slati prema tvrtkama, javnim tijelima ili jedinicama lokalne samouprave i svim ostalim kupcima.

eRačune možete slati iz računovodstvenih programa koji su integrirani u mojeRačun mrežu, a za to vam može koristiti i besplatna aplikacija za eRačune Kreiraj.

Ako vam dobavljači šalju eRačune, ne morate ih prepisivati u računovodstveni program jer se neograničen broj računa može učitati jednim klikom.

Tako ćete višestruko smanjiti troškove knjiženja računa i pogrešaka kod unosa. Posao koji vam trenutno oduzima i do nekoliko sati skraćuje se na jedan klik.

Prema iskustvu Nadice Čilić, direktorice knjigovodstvenog servisa Čilić iz Đurđevca, mojeRačun integriran u računovodstveni program vrlo je koristan.

„Moj računovodstveni program omogućuje mi da u nekoliko jednostavnih koraka proknjižim račune i ostale dokumente, posebice kad jednim klikom učitam eRačune sa servisa mojeRačun,  pripremim konta za knjiženje, nakon čega samo napravim provjeru“, objasnila nam je Nadica Čilić funkcionalnosti koje joj olakšavaju svakodnevno poslovanje.

Benefit za primatelje eRačuna

Korist slanja i zaprimanja eRačuna je višestruka, posebice na strani primatelja. Vaši kupci će također će osjetiti benefit nakon što započnete koristiti uslugu mojeRačun.

Više neće morati prepisivati vaše račune, nego će jednim klikom povući i učitati jedan ili neograničen broj računa u svoj računovodstveni program.

Posao prepisivanja svih podataka s računa trajao bi satima, a strukturirani eRačun poslan putem usluge mojeRačun čitljiv je u više od 455 ERP i računovodstvenih programa.

Iz prakse znamo i da se eRačuni plaćaju puno brže, nego papirnati računi. Jednostavno se knjiže, likvidiraju i pohranjuju u izvornom digitalnom obliku.

Digitalno upravljanje dokumentima

Za ured bez papira najkorisniji je mojDMS jer možete digitalno obrađivati poslovne dokumente; potpisivati ih, likvidirati i odobravati. Ujedno imate i veći nadzor nad kolanjem poslovne dokumentacije i radnim procesima.

mojDMS omogućuje upravljanje svim poslovnim dokumentima; eRačunima i računima ili drugim knjigovodstvenim ispravama koje se zakonski moraju obrađivati u digitalnom obliku.

To mogu biti eOtpremnice, ePrimke ili eNarudženice, potom ugovori i druga interna i eksterna poslovna dokumentacija.

Ova je usluga izvrsna za računovodstvene servise jer rješava problem kašnjenja pri dostavi dokumentacije.

Dokumente klijenti ne donose fizički, nego se učitavaju u mojDMS nakon čega knjigovođa dobiva obavijest da može odraditi svoj posao.

Poveznicu na mojDMS računovodstveni servis može imati sa svim klijentima, neovisno o tome je li riječ o pet ili 50 poslovnih subjekata.

Tako se dokumenti „ne čuvaju“ na nečijem stolu, nego se odmah nakon knjiženja ili obrade arhiviraju u mojeArhiv.

Zaštita okoliša

Gomilanje papira, registratora i ugovora je gomilanje troškova u potrošnom materijalu, prostoru, vremenu i otpadu. Recikliranjem papira činimo puno za prirodu, ali to nije najbolje rješenje kada govorimo o poslovnim dokumentima.

Toneri za laserske i kserografske kopirne uređaje toplinski su spojeni s površinom papira i reciklaža takvog otpada je iznimno složen proces jer se pulpa za uredski papir dodatno izbjeljuje.

To opet iziskuje veliku količinu vode i nije dugoročno rješenje jer se papir može reciklirati svega nekoliko puta. Rješenje za ovaj problem je ured bez papira i korištenje naprednog elektroničkog potpisa u poslovanju.

Elektronički potpis je široko dostupan

U Hrvatskoj se godinama izdaju e-Osobne iskaznice koje građanima omogućuju elektroničku identifikaciju i elektronički potpis te siguran pristup elektroničkim servisima javne uprave zahvaljujući AKD-ovom certifikatu i aplikaciji Certilia.

Pomoću druge generacije eOI možete potpisivati ugovore o radu, putne naloge, zahtjeve za kredit ili ugovore za kupnju i prodaju nekretnina te sve ostale dokumente koje ste do sada potpisivali vlastoručno.

S obzirom na to da je iskaznica opremljena  beskontaktnim čipom, omogućuje biometrijsku identifikaciju jer sadrži fotografiju i otiske prstiju „vlasnika“. Zato, primjerice, brže prelazite granične prijelaze.

Digitalno potpisujem

Korisnici naprednog elektroničkog potpisa na naš su se poticaj ujedinili u projekt „Digitalno potpisujem“, a prepoznati ih možete po istoimenoj oznaci u potpisu e-maila.

To je nedvojbeni znak da je vaš sugovornik digitalno napredan i zna kako poslovati na brži i sigurniji način. Za potpisivanje svih poslovnih dokumenata, ili sklapanje ugovornih odnosa, nositelj te oznake uvijek bira napredni elektronički potpis.