eRačun u javnoj nabavi

Razmjenjujte e-račune sa obveznicima javne nabave putem naše besplatne aplikacije ili iz svojeg računovodstvenog programa

eračun mreža
obveznik javne nabave

Tko je obvezan izdavati e-račune?

Obveznici javne nabave utvrđeni su Pravilnikom o popisu obveznika primjene zakona o javnoj nabavi i Uredbom Vlade Republike Hrvatske o popisu obveznika primjene zakona o javnoj nabavi.

Javite nam se i doznajte kako poslati eračun u javnoj nabavi

"*" indicates required fields

Tko je obveznik javne nabave?

U kontekstu ovog Zakona najčešće se spominju javni i sektorski naručitelji, a koja je razlika među njima, odnosno tko su javni naručitelji propisano je Pravilnikom o popisu obveznika primjene Zakona o javnoj nabavi.

Javni naručitelji su državna tijela Republike Hrvatske (npr. Hrvatski sabor, Predsjednik Republike Hrvatske, Vlada Republike Hrvatske, ministarstva itd.), državne agencije i uredi (npr. Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Financijska agencija, Hrvatska agencija za malo gospodarstvo itd.), jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, lokalne i regionalne agencije i uredi te pravne osobe koje su osnovane za određene svrhe radi zadovoljavanja potreba u općem interesu.

Sektorski naručitelji su naručitelji koji sukladno posebnim propisima obavljaju djelatnosti kao što su tvrtke za distribuciju električne energije ili plina, istraživanje ili vađenje nafte, isporuke pitke vode, pružanje poštanskih usluga ili prijevoza.

Prednosti izdavanja eračuna u javnoj nabavi

*Svi primatelji i pošiljatelji e-računa obvezni su imati elektronički arhiv, sukladno Zakonu o elektroničkoj ispravi, Zakonu o elektroničkom izdavanju računa u javnoj nabavi i Zakonu o računovodstvu.

why (8)

Uvijek dostupan, gdje god se nalazili

preporučena pošiljka

Niži troškovi
i brža naplata

sigurno arhiviranje

Sigurno arhiviranje na zakonski rok od 11 godina*

ušteda eračun

Niži btroškovi i brža naplata

brza pretraga

Brza pretraga prema ključnim riječima

pristup

Pristup osobama s dopuštenjem

Obveza izdavanja e-računa

Obaveza izdavanja e-računa nastupila je 1. prosinca 2018. godine primjenom Zakona o elektroničkom izdavanju računa u javnoj nabavi za javne i sektorske naručitelje kao obveznike javne nabave, u okviru i sukladno odredbama Zakona o javnoj nabavi.

Subjekti su obavezni izdavati i zaprimati e-račun kada je do ugovaranja nabave došlo na temelju ugovora o javnoj nabavi ili okvirnih sporazuma sklopljenih sukladno posebnom zakonu kojim se uređuje javna nabava.

Tvrtke koje posluju s javnim i sektorskim naručiteljima započeli su digitalnu transformaciju poslovanja uvođenjem e-računa u poslovanje.

opća bolnica zadar logo

“Uloga servisa mojeRačun u digitalnoj transformaciji uvelike je doprinijela znatnom smanjenju troškova isporuke i obrade računa, smanjenju gubitka računa na putu do primatelja i bržoj naplati i kontroli plaćanja. Povezali smo naš računovodstveni sustav sa sustavom mojeRačun u smislu potpune automatizacije procesa fakturiranja zbog čega smo smanjili troškove vezane uz otklanjanje pogrešaka koje su nastajale u papirnatom procesu slanja i zaprimanja računa. E-računi omogućavaju i dodavanje priloga kao što su narudžbe, ugovori, otpremnice, dopisi.  Olakšan je i pristupu podacima za plaćanje primateljima računa, a prednost je i siguran eArhiv računa i priloga.”

Sigurnost e-računa

Tvrtka Elektronički računi je informacijski posrednik i pristupna točka koja za visoku razinu sigurnosti koristi aplikativni certifikat i vremenski žig, što svakom računu jamči zakonsku valjanost te cjelovitost i nepromjenjivost sadržaja.

Račun dostavljen u privitku e-maila nije e-račun jer to nije siguran kanal dostave. Zato vam mojeRačun e-mailom dostavlja isključivo obavijest o pristiglom računu koji klikom na poveznicu preuzimate izravno s naše platforme.

Kod prvog preuzimanja e-računa svaki primatelj se verificira, čime je osigurana najveća razina sigurnosti jedinstvenog pristupa vašem računu.

Vaši e-računi su uvijek sigurno pohranjeni na našim poslužiteljima, a svaki pristup ili pokušaj pristupa zabilježen je u našim sigurnosnim zapisima.

Certifikati

iso9001
iso27001
sectigo secured