Automatizacija za uspješnije računovodstvo

blog 0301 01

Prošle godine za Božić sam poželjela manje papirologije pa sam vam kroz novi blog odlučila opisati kako sam si ispunila želju. Uz aktivniju primjenu digitalnih rješenja, optimizirali smo radne procese i smanjili trošak.

Učitavanje računa

Prepisivanje podataka s računa korisno je koliko i pranje rublja na potoku kraj dostupne perlicerublja. Većina naših dobavljača sada šalje eRačune, a mi smo višestruko smanjili troškove knjiženja računa i eventualnih pogrešaka kod unosa jer ih učitavamo u ERP jednim klikom.

Likvidatura kroz mojDMS

Svaki dokument koji uđe u tvrtku prolazi kroz mojDMS. Dok račun dođe na obradu u Sektor računovodstva i financija, već je odobren i likvidiran pa ne gubimo vrijeme na traženje mjesta troška. Digitaliziramo i papirnate račune pa više ne gubimo račune po tvrtki.

Provjera financijskih pokazatelja

Automatizirane obavijesti o blokadama tvrtki kroz mojBI omogućile su nam da bolje planiramo i vlastito poslovanje. Uz više od 60 financijskih i poslovnih pokazatelja te adresar svih poslovnih subjekata u Hrvatskoj, lakše smo birali dobre dobavljače.

Dodatna automatizacija u 2022.

U novoj godini očekujem dodatnu automatizaciju poslovanja kroz inovativne FinTech usluge PIS i AIS. Iako se stalno ističe kako će ove usluge tvrtkama donijeti optimizaciju svakodnevnih operativnih aktivnosti, ipak ćemo najveću korist imati mi – računovođe i knjigovođe.

Usluga plaćanja i iniciranja plaćanja (PIS)

Kroz PIS više nećemo morati izrađivati posebne datoteke s platnim nalozima unutar ERP-a i ručno ih učitavati u internetsko bankarstvo. Naloge za plaćanja ćemo zadavati direktno iz ERP-a bez posebnih prilagodbi ili integracije s poslovnom bankom.

Dohvaćanje informacija o stanju računa (AIS)

Informacije o uplatama po poslovnim računima kroz AIS će se zaprimati automatski, direktno u ERP. Za nas knjigovođe to znači da ne moramo čekati izvatke o prometu po računima od prethodnog dana kako bi knjižili uplate ili se „ručno“ spajati na internetsko bankarstvo i tražiti i provjeravati pojedinačne transakcije.

Računovodstvena podrška

Kolege računovođe i knjigovođe koji bi htjeli iz prve ruke saznati kako iskoristiti navedene usluge da iz njih izvuku maksimalnu korist, uvijek nam se mogu obratiti i tražiti pojašnjenje ili edukaciju.

Autor: Irena Bratec, voditeljica Sektora računovodstva i financija servisa mojeRačun