Usluga PlatiMe obilježila je 2021. godinu

blog 2012 01

Platforma je zamišljena kao digitalni prostor na kojem se susreću ponuda i potražnja kapitala. U prvoj godini poslovanja pokazala je da je u Hrvatskoj nedostajala ovakva fintech usluga.

Zašto su tvrtke birale PlatiMe

Izlaganjem tek izdanih eRačuna korisnici su brže i transparentnije dolazili do izvora financiranja, a otkupitelji računa do mogućnosti veće očekivane zarade u usporedbi s depozitom u banci.

Bez financijskih institucija

Takozvane peer to peer platforme na zapadu nisu novitet, no u Hrvatskoj je tek s PlatiMe omogućen digitalni prostor gdje se susreću ponuda i potražnja kapitala u kojoj ne sudjeluju financijske institucije.

Tri ključna dionika

Na PlatiMe sudjeluju pošiljatelj, primatelj i otkupitelj, a jedna tvrtka može sudjelovati u svim trima ulogama. Trenutno ih je na platformi registrirano gotovo tisuću, no ta brojka iz dana u dan raste.

Korist primatelja eRačuna

Primatelji su stvorili bolje odnose s dobavljačima jer su im omogućili da već u danu izdavanja računa brzo i bez velike papirologije dođu do svježeg kapitala. Osigurali su im trenutno pokrivanje tekućih obaveza ili ulaganje u razvoj poslovanja.

Sigurnost naplate

Na PlatiMe se otkupljuju isključivo nedospjeli računi – potraživanja tvrtki koje ne žele čekati 30 ili 60 dana kako bi naplatile posao. Nema mjesta za „loše dugove“ jer se za svakog sudionika mogu provjeriti pokazatelji uspješnosti.

Provjera sudionika

Povezanost sa servisom mojeRačun omogućuje korisnicima da izlože eRačun odmah nakon što su ga poslali, a potencijalnim otkupiteljima da kroz uslugu mojBI provjere bonitetnu ocjenu primatelja tog eRačuna.

Dodatne prednosti

Kao prednost se među korisnicima često ističe jednostavnost korištenja platforme i sigurnost procesa jer se sklapa eUgovor koji se ovjerava naprednim elektroničkim potpisom.

Nepobitan dokaz

Ugovor potpisan naprednim elektroničkim potpisom ima pravnu snagu ugovora potpisanog i ovjerenog kod javnog bilježnika i kao takav je nepobitan dokaz poslovne aktivnosti.