Zašto se plaća slanje eRačuna

slanje eračuna

Korisnici često postavljaju pitanje zašto se plaća slanje eRačuna jer postoje primatelji koji smatraju da je svaki račun u digitalnom obliku (PDF) zapravo eRačun. No, to ipak nije tako.

Zašto PDF dokument nije eRačun?

Prema Zakonu o elektroničkom izdavanju računa u javnoj nabavi eRačun je račun izdan, prenesen i zaprimljen u strukturiranom elektroničkom obliku koji omogućuje njegovu automatsku i strojnu obradu. To znači da je eRačun isključivo u XML obliku.

Kako onda ipak zaprimam i PDF?

U Hrvatskoj je prisutna praksa da se uz strukturirani eRačun u XML-u zaprima i njegov slikovni prikaz u PDF-u. U kontekstu Zakona isključivo se XML smatra vjerodostojnom elektroničkom ispravom.

Zašto mi treba informacijski posrednik za eRačun?

U Hrvatskoj su informacijski posrednici povezani s centralnom platformom i usklađeni s EU normom  za eRačun. Za korisnike to znači da eRačuni poslani putem informacijskih posrednika sadrže sve elemente koji su zakonski propisani.

Što mi još osigurava informacijski posrednik?

U trenutku kada pošaljete eRačun, posrednik u njega automatski ugrađuje elektronički potpis s aplikativnim certifikatom i vremenski žig kako bi osigurao vjerodostojnost pošiljatelja i nepromjenjivost sadržaja vašeg eRačuna.

Mogu li primiti eRačun e-mailom?

Elektronički računi kao strukturirani dokumenti nikada se ne dostavljaju e-mailom. Putem e-maila možete dobiti isključivo obavijest o zaprimljenom eRačunu te sigurnu poveznicu na servis putem koje ga možete preuzeti.

Zašto eRačun ima status preporučene pošiljke?

Zato što vam informacijski posrednik jamči točan trenutak preuzimanja eRačuna, a kroz druge metode poznat je i identitet osobe koja ga je preuzela. U razmjeni eRačuna i pošiljatelj i primatelj moraju se identificirati prema sustavu.

Stvarni trošak

U usporedbi s razmjenom papirnatih računa, trošak eRačuna daleko je niži jer korisnicima omogućuje automatizaciju radnih procesa. Ukida se pretipkavanje podataka s računa, troškovi poštanske dostave ili gubitka računa, a dobiva veća sigurnost.

Prednost eRačuna

Proces razmjene eRačuna danas je povezan s uslugama bonitetnog servisa (mojBI), upravljanja dokumentima kroz mojDMS, pohranom u mojeArhiv te naplatom nedospjelih eRačuna na PlatiMe. Korisnicima su dostupne i sve druge elektroničke inačice dokumenata iz financijskog i robno-materijalnog poslovanja.

Autor: M.J.