RIS Software i kroz ePlati promiče ured bez papira

RIS Software jedna je od najstarijih IT tvrtki u regiji, a nakon što su prvi ponudili ERP u Cloudu, sada korisnicima Faros ERP-a donose i ePlati.

Kroz tri desetljeća rada, kompanija RIS Software neumorno promiče ekološke principe poslovanja i ured bez papira, što je nagrađeno značajnim priznanjem Premium zeleni certifikat.

Bio je to ujedno i povod da u podcastu Zeleno poslovanje Denis Nikolov ugosti Gorana Kresu, direktora Faros ERP-a i billing odjela tvrtke RIS Software te Igora Palmića, voditelja prodaje.

Prvi ERP u Cloudu

Faros ERP jedan je od prvih ERP-ova koji je na našem tržištu ponuđen u Cloudu. Ono što ga izdvaja je to što je izgrađen od niza modula koji omogućuju poslovanje u stvarnom vremenu.

„Faros je ERP koji se sastoji od više modula, no istovremeno je integralni sustav. Različiti korisnici unutar jednog poduzeća mogu koristiti različite module, ali zahvaljujući tome što je integralni sustav, sve promjene su vidljive svima u realnom vremenu“, pojasnio je Kreso u podcastu.

Prijenos informacija iz različitih aplikacija danas je zastarjela praksa, zato Faros ERP nudi sve relevantne informacije o poslovanju na jednom mjestu. To omogućuje menadžmentu da bolje prati svaki od procesa unutar različitih odjela i na temelju toga donosi bolje poslovne odluke.

eRačun u Faros ERP-u

Ova kompanija među prvima je uvela eRačun u poslovanje. Ali su i među prvima isto ponudili svojim korisnicima iz Faros ERP-a. Iz prve ruke znaju koje predrasude su korisnici u prvim trenucima najčešće imali prema elektroničkom računu. Je li situacija danas bitno bolja?

„Još uvijek postoji velik broj pojedinaca koji ni danas ne znaju što je to elektronički potpis ili digitalno kolanje dokumenata. Još uvijek se neki teško privikavaju na to, a kamoli prije deset ili više godina kada su krenuli eRačuni. No, mi uporno radimo na tome da osvijestimo naše korisnike da ne postoji potreba za tolikim kolanjem papirnate dokumentacije“, istaknuo je Goran Kreso.

Veći pomak dogodio se uvođenjem obaveznog eRačuna u javnoj nabavi kada je dio poslovnih subjekata morao započeti sa slanjem eRačuna, a onda su uvidjeli sve prednosti.

„Svejedno se događalo da naši korisnici isprintaju eRačun kako bi ga odnijeli direktoru na potpis. Zato u zadnje vrijeme ulažemo značajan trud zajedno s tvrtkom Elektronički računi da se digitalizira proces unutarnjeg kolanja dokumentacije kod naših korisnika“.

ePlati u Faros ERP-u

Nakon eRačuna i drugih digitalnih dokumenata kojima RIS Software neumorno promiče bespapirno poslovanje, oplemenili su Faros ERP fintech inovacijom. Korisnicima njihovog poslovnog rješenja dostupan je ePlati. Riječ je o usluzi koja obuhvaća platne usluge PIS (Payment Initiation Service) i AIS (Account Information Services).

„Mogućnost da se nešto odradi kroz jedno sučelje samo po sebi govori da je korisniku daleko lakše raditi posao. U svakom poduzeću cashflow je stvarno bitan, a ova usluga omogućuje korisnicima da prometi dolaze u ERP sustav bez njihove intervencije. Osim toga omogućuje i da se transakcije s ispravnim pozivom na broj automatski povezuju s računima. Tako se smanjuje opterećenje financijskog sektora“, smatra Goran Kreso iz RIS Software d.o.o.

Posebno ističe dobivanje informacije o stanju sredstava u realnom vremenu u kombinaciji s obvezama koje predstoje jer to korisnicima daje kompletniju sliku poslovanja.

Rješenja u Cloudu kao što je Faros ERP i drugi programi RIS Softwarea danas su standard kojima većina teži. Digitalno poslovanje i ekološki osviješteno poslovanje temelji se na upotrebi cloud rješenja.

Sigurnost Cloud rješenja

Bez njega je nezamisliv koncept zelenog IT-a bez jer se implementacijom cloud rješenja otvara veliki prostor za uštede resursa i energije, smanjuju se količine hardvera, a podaci se čuvaju u podatkovnim centrima koji koriste napredne tehnologije. Kako to funkcionira u praksi, u podcastu je otkrio Igor Palmić, voditelj prodaje tvrtke RIS Software.

„Kad je poslovanje u cloudu, nema potrebe za više instalacija već se korisniku dodjeljuju pristupni podaci. No, ono što treba istaknuti je sigurnost jer je cjelokupno poslovanje centralizirano, a održavanje je istovremeno dostupno svim korisnicima. Svima su dostupne iste funkcionalnosti i ista razina usluge“.

Zeleni certifikat za zeleno poslovanje

Uz digitalnu izvrsnost i ekološke radne procese, jedan od preduvjeta koje tvrtke moraju ostvariti kako bi poslati nositelji Premium zelenog certifikata je i zadovoljstvo zaposlenika. Iz RIS-a navode kako su kod njih upravo oni pokretač svih zelenih inicijativa u radnom okruženju.

Svi se slažu da je njihova moralna i zakonska obaveza paziti na to kakav ekološki otisak ostavljaju. Ured bez papira preduvjet je zelene tranzicije društva.

„Tvrtka RIS je ponosni nositelj Premium zelenog certifikata od 2022. godine. Danas je zeleno poslovanje standard za mnoge djelatnosti, tako i za našu. Smatraju nas predvodnicima digitalne transformacije u Hrvatskoj i zato nastojimo svojim primjerom potaknuti i druge na jedini ispravan put – digitalnu transformaciju“, zaključio je Palmić.

Kako je zaključeno, ekološki otisak svatko od nas može smanjiti već smanjivanjem upotrebe papira u poslovanju.

Podcast #1 u kojoj je gostovala Ana Lokas, CFO Tifon d.o.o pogledajte OVDJE.