Knjigovodstveni servisi upoznat će ePlati u praksi

blog 0603
FOTO: Facebook Hotel Osijek

Poslovni doručak za knjigovodstvene servise u OBŽ održat će se 9. ožujka 2023. godine u hotelu Osijek.

Mikro, mala i srednja poduzeća ili obrti, neprofitne udruge i obiteljska poljoprivredna gospodarstva, poslovni su subjekti koji zahtijevaju drugačiji pristup, a najvažnija im je poveznica njihov knjigovodstveni servis.

Uz veliko znanje samog knjigovođe, za dobro poslovanje njihovih klijenata, iznimno je važno i ažurno te pravovremeno upravljanje poslovnom dokumentacijom.

Zajednički problem s kojim se susreću knjigovodstveni i računovodstveni servisi je kašnjenje s dostavom dokumenata pa se nerijetko događa da klijenti svoje izvode i račune dostavljaju netom prije predaje PDV obrasca.

No, taj je problem lako rješiv primjenom nove fintech usluge ePlati koja će se osječkim knjigovodstvenim servisima prezentirati u praksi na poslovnom doručku 9. ožujka u hotelu Osijek.

Prezentaciju u praksi knjigovođe Osječko-baranjske županije dobit će u računovodstvenom programu Synesis, a isti partner mojeRačun mreže, o fintech revoluciji tvrtke Elektronički računi educirat će i poduzetnike 10. ožujka u hotelu Silver.

Iskustvo korisnika ePlati

Nadica Čilić direktorica je tvrtke Čilić iz Đurđevca, a strukturu njenih klijenata čine poduzeća, obrti, neprofitne udruge i obiteljska poljoprivredna gospodarstva. Za poslovanje koristi računovodstveni program Synesis jer je, kako kaže, Synesis je pristupačan, jednostavan za koristiti i prati sve zakonske izmjene.

„Omogućuje mi da u nekoliko jednostavnih koraka proknjižim račune i ostale dokumente, posebice kad jednim klikom učitam eRačune sa servisa mojeRačun, pripremim konta za knjiženje, nakon čega samo moram napraviti provjeru, istaknula je Nadica Čilić.

Vijest o integraciji ePlati u svoj računovodstveni program dobila je putem newslettera. Usluga ju je odmah privukla jer je shvatila da joj omogućuje dodatnu automatizaciju poslovanja i računovodstvo u stvarnom vremenu. Zato je odlučila doći na poslovni doručak i provjeriti kako ePlati (PIS i AIS) funkcionira u Synesisu.

„Nakon poslovnog doručka na kojem sam dobila puno korisnih informacija, odmah sam i aktivirala uslugu. To je prošlo jednostavno i brzo uz pomoć tehničke službe koja je podesila sve parametre i započela sam s korištenjem usluge“, rekla je Nadica Čilić.

Kako ePlati rješava kašnjenja

Prvotno je tvrtka Čilić uvela ePlati za svoje poslovanje, a potom i za klijente. Cilj je bio uključiti one koji još uvijek izbjegavaju internetsko bankarstvo. „Važno mi je bilo uključiti one koji se slabo koriste internetskim bankarstvom i čiji izvodi još uvijek dolaze poštom kako ne bih morala čekati da mi dostave dokumentaciju. Kroz ePlati (AIS – Account Information Service) mogu izvode odmah povući u računovodstveni program, što mi ubrzava knjiženje“, zaključila je Nadica Čilić.

Plaćanja iz računovodstvenog programa

Putem ePlati usluge (PIS – Payment Initiation Services) može se obavljati plaćanje računa u papirnatom obliku, ponuda ili putnih naloga i svih valjanih knjigovodstvenih isprava koje se evidentiraju i knjiže u računovodstvenom programu.

Isto tako kroz ePlati (PIS) možete zadavati naloge za isplatu plaća i drugih vrsta dohodaka koje uobičajeno isplaćujete i to direktno iz računovodstvenog programa. Za plaćanja ne morate koristiti internetsko bankarstvo.

Kako? Korisnik ePlati (PIS) više ne mora generirati datoteke s platnim nalozima iz poslovne aplikacije i potom ih ručno prepisivati ili učitavati u internetsko bankarstvo.

U računovodstvenom softveru bira dokument i banku s koje plaća te određuje je li riječ o tekućem ili budućem plaćanju i hoće li izvršiti pojedinačno ili grupno plaćanje.

Računovodstvo u stvarnom vremenu

Umjesto preuzimanja i knjiženja bankovnih izvadaka za prethodni dan, korisnici ePlati (AIS – Account Information Services) dobivaju u računovodstveni program informaciju o svakoj uplati.

Ne morate ulaziti u internetsko bankarstvo kako biste provjerili uplate ili skidali i knjižili izvode. Svi podaci o prometima i stavkama prometa po poslovnim žiroračunima i izvode automatski zaprimate u poslovni ili računovodstveni program. To će vam omogućiti i da koristite opciju automatsko knjiženje izvoda.

U svom računovodstvenom programu kroz ePlati (AIS) zadat ćete nalog da u određeno vrijeme sustav povuče sve izvode o prometima po svim vašim bankovnim računima i sam ih proknjiži na unaprijed određena konta.

Korištenjem ePlati (AIS) u svom računovodstvenom programu više neće raditi u prošlosti, danas knjižiti izvode za prethodni dan ili mjesec.

Informaciju o svakoj uplati, sa svih poslovnih računa tvrtke, dobivat ćete u stvarnom vremenu. Direktno u poslovno rješenje ili računovodstveni program.

Poslovni doručak za sve

Kako bi se što veći broj poslovnih subjekata upoznao s prednostima koje smo naveli, praktičnu primjenu digitalnih usluga i ePlati prezentirat ćemo u suradnji s našim partnerima kroz poslovne doručke diljem Lijepe Naše,  uz potporu Telemach Hrvatska i AKD-a, o čemu ćemo vas obavijestiti putem newslettera.