Internetsko bankarstvo gdje nam treba – u računovodstvenom programu kroz ePlati

Matej Nikolić
Matej Nikolić, obrt Računovodstveni i knjigovodstveni poslovi Nick & M, screenshot Dnevnik, Osječka TV

S ePlati smo dobili internetsko bankarstvo tamo gdje nam najviše treba – u računovodstvenom programu, zaključak je osječkog Poslovnog doručka.

„Zadavanje naloga za plaćanje dosad je bilo komplicirano. Prvo ih je potrebno izraditi u računovodstvenom programu, onda ih snimiti na disk, potom se ulogirati na internetsko bankarstvo i onda povući datoteku s nalozima, autorizirati i poslati na naplatu. S ePlati računi se autoriziraju u računovodstvenom programu i šalju na plaćanje“.

Tako je Matej Nikolić iz obrta Računovodstveni i knjigovodstveni poslovi Nick & M iz Kutjeva opisao svoje iskustvo korištenja usluge ePlati.

Ovaj računovođa bio je jedan od sudionika poslovnog doručka u Osijeku gdje je poduzetnicima Osječko-baranjske županije predstavljena fintech inovacija ePlati.

TV prilog o osječkom Poslovnom doručku pogledajte OVDJE.

Riječ je o inovaciji koja je obuhvatila dvije temeljne platne usluge proizašle iz revidirane PSD2 direktive – uslugu iniciranja plaćanja (PIS– Payment Initiation Service) i uslugu informiranja o bankovnom računu (AIS – Account Information Service).

Internetsko bankarstvo gdje nam treba

„ePlati PIS omogućuje plaćanje iz računovodstvenog programa, a ePlati AIS dohvaćanje informacija o prometima po svim bankovnim računima direktno u računovodstveni program u stvarnom vremenu. To laički znači da smo dobili internetsko bankarstvo tamo gdje nam najviše treba – u računovodstvenom programu“, istaknuo je Domagoj Mihalčić, business development manager tvrtke Elektronički računi.

Okupljenim sudionicima poslovnog doručka predavači su pokazali zašto je usluga ePlati (AIS) posebno korisna knjigovodstvenim servisima ili odjelima računovodstva tvrtki.

„Računovođa ili knjigovođa je morao imati pristup različitim internetskim bankarstvima kako bi na dnevnoj bazi mogao doći do informacija koje su mu potrebne za rad. Mi mu sada te informacije o promjenama na računima dajemo direktno u računovodstveni program“, pojasnio je Mihalčić.

Takav oblik prikupljanja informacija optimizira poslovanje, što utječe i na kvalitetnije upravljanje novčanim tijekovima unutar tvrtke.

Poduzetnici više ne moraju planirati plaćanja na temelju informacija o stanju na računu od prethodnog dana.

ePlati za građane

Usluga ePlati uskoro će biti dostupna i širem građanstvu. Riječ je o IBAN to IBAN usluzi, koja je na drugim tržištima poznata i pod nazivom Account to Account plaćanje.

„Benefit ePlati građani će osjetiti kroz usluga IBAN to IBAN (I2I) koja je oblik PIS-a (Payment Initiation Service), a namijenjena je pravnim i fizičkim osobama. Idealna je za plaćanje na web shopovima, plaćanje komunalnih usluga ili jednostavno plaćanje po zaprimljenom dokumentu, kao što je eRačun ili ePonuda“, naglasio je Mihalčić.

Kako ePlati funkcionira u praksi, okupljenima je prikazao Mihalčić na primjeru plaćanja bez upotrebe internetskog bankarstva i povlačenja prometa po žiroračunu u stvarnom vremenu direktno u računovodstveni program Synesis.

„Kroz uslugu iniciranja plaćanja ePlati (PIS) poslovni subjekti obavljaju sva plaćanja kroz jedno sučelje računovodstvenog programa. Sve banke u Hrvatskoj povezane za korištenje usluga PIS i AIS pa nije bitno koristi li klijent jednu ili više banaka. Račune se može platiti pojedinačno ili skupno, zadavanjem jednog naloga s više stavki, a datum izvršenja naloga može biti tekući ili budući“.

Zaprimanje prometa u računovodstveni program

Najveću pozornost okupljenih privukle su značajke ePlati (AIS – Account Information Service), usluge informiranja o stanju na računu.

Poduzetnicima za ePlati (AIS) ne treba internetsko bankarstvo niti moraju integrirati poslovni softver s bankarskim sustavom jer usluga povezuje sve poslovne banke klijenta i automatski povlači informacije o prometima na sučelje računovodstvenog programa.

Okupljeni su se složili kako ova usluga „mijenja igru“ jer je dobiti informaciju o stanju na računu u stvarnom vremenu osnovni preduvjet za kvalitetno poslovanje.

Poslovni doručci diljem Hrvatske

Kroz poslovne doručke koje Elektronički računi organiziraju u suradnji s partnerima, intencija je educirati poduzetnike o primjeni digitalnih rješenja u poslovanju s ciljem povećanja konkurentnosti.

Zato se održavanje ovakvog oblika razmjene informacija i znanja nastavlja i dalje kroz poslovne doručke diljem Hrvatske, uz potporu tvrtke Links i AKD-a koji dijele tu ideju o jačanju gospodarstva kroz digitalizaciju.  

Tvrtka Elektronički računi, u suradnji s AKD-om, omogućila je sudionicima da na poslovnom doručku aktiviraju eOsobnu iskaznicu i pridruže se desecima tisuća pojedinaca koji su prepoznali da, za razliku od vlastoručnog potpisa, napredni elektronički potpis osigurava autentičnost i integritet.

Sada su korak bliže bespapirnom poslovanju jer im Certilia omogućuje digitalno potpisivanje poslovnih dokumenata gdje god se nalazili.