Slovenija na korak do obveznog eRačuna u privatnom sektoru

blog52

Ministarstvo javnih financija objavilo je prijedlog zakona kojim se uvodi obveza slanja i primanja eRačuna u B2B sektoru. Cilj je potpuna digitalizacija gospodarstva, povećanje konkurentnosti slovenskih poduzeća i bolji porezni nadzor.

Slovenija priprema Zakon o obaveznom eRačunu u B2B sektoru kojim će među poslovnim subjektima u potpunosti ukinuti razmjenu papirnatih računa te uvesti bolju poreznu disciplinu unutar privatnog sektora.

U Sloveniji je trenutno obavezan eRačun u postupku javne nabave, no sukladno naputcima EU, sve veći broj država potpuno digitalizira poslovanje upravo kroz širu primjenu eRačuna.

Veća primjena eRačuna, jednostavnije poslovanje

Uvođenjem eRačuna i u privatni sektor slovenske kompanije će se potaknuti na dodatnu digitalizaciju, koje će u tom procesu ostvariti veći nadzor nad poslovanjem i niže troškove. Slovenija će ovim potezom biti korak bliže cilju digitalne transformacije koju je kao imperativ postavila EU prema zemljama članicama.

Što stoji u prijedlogu slovenskog zakona

Novitet u prijedlogu slovenskog zakona o obaveznom eRačunu u B2B sektoru je osnivanje registra ePoslovanje, koji će biti centralna točka za razmjenu eRačuna čime će se omogućiti automatizirana razmjena među poslovnim subjektima. Također, ukidaju se sve pretpostavke za postojanje papirnatih računa i poštanskih usluga. Obzirom da je eRačun strukturirani XML dokument njegova primjena omogućit će veću sigurnost, pouzdanost i transparentnost.  

Trend potpune digitalizacije

Slovenski mediji ističu kako je obavezan eRačun u gospodarstvu već prisutan u nekim zemljama članicama, dok druge, poput Hrvatske, također „pripremaju teren“ za isto. U razgovoru za Delo.si Igor Zorko, predsjednik Udruge za informatiku i telekomunikacije, ističe da su eRačuni u cijeloj Europskoj uniji prepoznati kao preduvjet racionalizacije poslovanja. Stoga EU inzistira da se odbace zastarjeli poslovni procesi i potakne jača primjena digitalnih rješenja.

Porezni nadzor u stvarnom vremenu

Zakonodavno tijelo za eRačun u Sloveniji u prijedlog zakona uvrstilo je izdavanje računa u realnom vremenu. Uvođenjem takozvanog „real-time invoice reportinga“ smanjit će se administrativno opterećenje na poduzetnike, a država će osigurati veći nadzor nad poreznim prihodima.

Obavezan eRačun u B2B u Hrvatskoj

Kao zemlja članica EU, Hrvatska je obavezna provesti digitalnu transformaciju gospodarstva u cjelini. Iz tog razloga su već pokrenuti određeni koraci u razvoju infrastrukture za obavezan eRačun i u privatnom sektoru. Uvođenjem toga zakona Hrvatska će osigurati bolju integraciju poslovanja poduzetnika i državne uprave. Primjerice, moguće je ukidanje mjesečnih, kvartalnih i godišnjih izvještaja u sadašnjem obliku. Razmjenom informacija s poduzetnicima u strukturiranom obliku država bi smanjila administrativno opterećenje, utjecala na smanjenje sive ekonomije i olakšala proces poreznog nadzora.

Autor: Marko Emer