Iskustvo korisnika: Učitavanje eRačuna štedi nam više vremena nego slanje

blog 53 01

Voditeljica računovodstva i financija tvrtke Texo trgovina kaže kako im se kroz učitavanje eRačuna smanjila mogućnost pogreške prilikom unosa računa. Strukturirani XML dokument omogućava da računovodstveni program sam učitava sve podatke s računa.

Učitavanjem eRačuna štedimo dragocjeno vrijeme i u potpunosti smo smanjili mogućnost ljudske pogreške prilikom unosa računa. Učitavanje eRačuna nam ubrzava procese više od samog izdavanja eRačuna”, tako je unos eRačuna opisala Višnja Vrbanić, voditeljica računovodstva i financija tvrtke Texo trgovina.

Zašto učitavati eRačune

Kao najraširenija knjigovodstvena isprava na svijetu, račun je dokument koji je prepoznat kao pokretač digitalizacije administrativnog poslovanja. Prebacivanjem računa s papira na strukturirani dokument (XML), stvorile su se pretpostavke za njegovo strojno čitanje. Pojednostavljeno rečeno, računovodstveni softver sam „čita“ podatke i automatski ih popunjava u za to predviđene kućice. Zato iz tvrtke Texo trgovina kažu kako „učitavanjem eRačuna štede dragocjeno vrijeme te su u potpunosti smanjili mogućnost ljudske pogreške“.

Zakonski ispravan način obrade

Osim ušteda, učitavanjem eRačuna u tvrtki Texo trgovina se pridržavaju i zakonskih odredbi po kojima je jedini „original“ računa taj strukturirani XML dokument. Ispisivanjem računa da bi se s njega prepisalo podatke radi knjiženja, a nakon toga se u papirnatom obliku sprema u registrator, u suprotnosti je sa Zakonom i Pravilnikom o računovodstvu, Zakonom o elektroničkom izdavanju računa u javnoj nabavi, potom Zakonom o elektroničkoj ispravi i drugim zakonskim odredbama koje reguliraju elektronsku razmjenu i čuvanje dokumenata.

Prednosti učitavanja su na strani primatelja

Kada se govori o prednostima eRačuna, najčešće se ističe kako su one veće na strani primatelja. Razlog tome je upravo u gore navedenom; primatelj eRačuna ne gubi više prosječno pet minuta kako bi „unio“ račun u program radi knjiženja, već jednim klikom može automatski učitati neodređen broj računa. S tezom da je prednost eRačuna na strani primatelja slaže se i voditeljica računovodstva i financija tvrtke Texo trgovina, Višnja Vrbanić, rekavši kako im „učitavanje eRačuna ubrzava procese više od samog izdavanja eRačuna“.

Dvostruka sigurnost i veća dostupnost

I u slučaju pohrane eRačuna te kasnije dostupnosti, prednost je na strani primatelja jer se dokumenti pohranjuju dvostruko: uvijek su vam dostupni na servisu Moj-eRačun i u računovodstvenom  softveru te su odmah dostupni za reviziju ili porezni nadzor. Dovoljan je jedan klik i svi zaprimljeni eRačuni su spremni za nadzor. Daleko jednostavnije i preglednije, nego listanje registratora i strah zbog isprintanog eRačuna.

Edukacije za primatelje su i dalje dostupne

Ako želite i sami u praksi iskusiti prednosti učitavanja eRačuna o kojima govore u tvrtki Texo trgovina, dostupni su vam besplatni webinari „Učitavanje eRačuna“. Prijavite se klikom na poveznicu OVDJE.

Autor: M.J.