Korisnici biraju ePlati jer ne gube vrijeme na nepotrebne stvari

blog 240723

Ne mogu vam opisati zadovoljstvo kada na jednom sučelju ePlati vidite informacije sa svih transakcijskih računa, rekao je Piškor u podcastu.

Aliquantum idea su dobri poslovi i mnoštvo ideja. Ovo nije samo referenca na prijevod pojma s latinskog jezika, nego i na uspjeh istoimene kompanije koja je jedan od najboljih Datalab Premium partnera.

Pogledajte novu epizodu podacasta Zeleno poslovanje.

Iza začetnika je više od 30 godina poduzetništva, razvoja inovativnih tehnoloških rješenja i unaprjeđenja računovodstvenog poslovanja, a u tom smjeru nastavili su i kada su prije 12 godina osnovali kompaniju Aliquantum idea.

„Bavio sam se računovodstvom 15 godina prije osnivanja tvrtke i radili smo na onim starim DOS softverima, što me naravno potaknulo da krenem tražiti naprednije rješenje. Pantheon smo testirali dvije godine i pokazao se kao idealno rješenje koje smo polako počeli prilagođavati za sebe. Nakon što smo ga prilagodili za sebe, počeli smo razmišljati zašto to ne bismo učinili i za druge“, rekao je Pepo Piškor, direktor tvrtke Aliquantum idea, gostujući u novoj epizodi podcasta Zeleno poslovanje.

Ubrzo su postali partneri Datalaba koji je još tada u Hrvatskoj bio tvrtka s prihodima od oko 300.000 eura.

„Naši prihodi u tom vrijeme bili su beznačajni. Danas je Datalab kompanija koja godišnje uprihođuje oko četiri milijuna eura, a naših je oko milijun eura. To je izvrstan pokazatelj koliko je zapravo Pantheon dobar i koliko smo svi rasli u zajedničkom nastupu na tržištu“, smatra Piškor.

Integracije i nadogradnja

Ono što odlikuje Panhteon i na čemu i Aliquantum Idea gradi svoje poslovanje su integracije i prilagodbe određenih procesa samim korisnicima i zahtjevima njihovog posla.

Pekarska industrija, optika, različiti distributeri, metalna industrija – gdje god je bila potrebna prilagodba poslovnog softvera, tim tvrtke Aliquantum idea mogao je je unutar Pantheona odgovoriti na te izazove.

„Sam rast Datalaba, Aliquantuma i drugih Datalab partnera temelji se na tome da je Pantheon multivalutni ERP, bezvremensko rješenje. Vrlo je fleksibilan, u cloudu i sadrži sve što moderan softver danas mora imati“, smatra Piškor.

Aliquantum idea jedan je od partnera mojeRačun mreže, infrastrukture koja okuplja više od 455 ERP-ova i računovodstvenih programa. Među prvima su integrirali mojeRačun uslugu i omogućili svojim korisnicima jednostavnu, sigurnu i brzu razmjenu elektroničkih računa.

S obzirom na njegovo iskustvo u računovodstvenom poslovanju i razvoju poslovnih softvera, voditelj podcasta Denis Nikolov postavio je ključno pitanje gostu – može li se voditi računovodstvo bez papira?

„Nije riječ samo o tome jesmo li digitalizirali sve procese, nego  o globalnoj promjeni razmišljanja poduzetnika. Oni moraju shvatiti da je danas u svim procesima bit da informacija putuje brže i direktno i da se u istom vremenskom intervalu obrađuje deset puta više informacija. To je ono što radi tehnologija i to je puno pouzdanije, nego se baviti papirima na stolu i registratorima“, naglašava Piškor.

Promjene u poslovanju

Direktor Aliquantum ideae smatra kako se veliki broj računovođa koji rade više 20 i više godina još uvijek opire digitalizaciji jer nemaju dovoljno informacija o tome kako to uopće funkcionira.

„Žive u toj ulozi koju su sami sebi dali, a to je da su nezamjenjivi. No, proces digitalizacije ide dalje i on se ne može zaustaviti. Sve moderne tvrtke se okreću digitalizaciji svih procesa jer papir više nema što raditi u poslovanju kada se sve može razmjenjivati i obrađivati digitalnim putem“, pojašnjava Piškor.

Digitalni potpis zamijenio je vlastoručni, pečat je ukinut i skroz smo spremni napustiti papir kao medij na kojem se prenosi informacija, smatra direktor Aliquantum ideje.

„Proces prelaska na digitalno poslovanje ipak neće ići lako, već će biti dugotrajan iz razloga što ne volimo promjene. A na navikama moramo raditi“, naglašava Piškor.

Integracija ePlati

Tvrtka Aliquantum idea jedan je od prvih integratora koji su svojim korisnicima ponudili ePlati, inovativnu fintech uslugu koja obuhvaća platne usluge PIS (Payment Initiation Service) i AIS (Account Information Services).

„Od 2016. godine promovirali smo razmjenu eRačuna kroz Panhteon i možemo reći da smo pioniri tog procesa zajedno s tvrtkom Elektronički računi. Kada nam je predstavljen ePlati, prepoznali smo da je riječ o usluzi koja će nama i našim korisnicima, a ovdje govorimo o oko 1700 tvrtki, donijeti veliku korist“.

Piškor je istaknuo primjer korisnika koji imaju dvoje zaposlenih, ali račune u sedam i više banaka na koje konstantno pristižu priljevi.

Ti su zaposlenici više puta dnevno morali ulaziti na svaku od banaka, prikupljati informacije o uplatama, a potom o tome izvještavati svoje klijente.

Automatsko zaprimanje informacija o svim promjenama po računima zato se nametnulo kao idealno rješenje.

„Takvim korisnicima omogućili smo da kroz dva klika u Pantheonu vide transakcije koje su im naplaćene do tog trenutka. Omogućili smo im da se riješe frustracije i vjeruju sustavu i puno brže odrađuju svoj dio posla“.

Efikasnije računovodstvo

U svom portfelju, Aliquantum idea ima i brojne računovodstvene tvrtke koje zahvaljujući ePlati više ne ovise o tome jesu li im klijenti poslali izvode ili nisu.

„Ne mogu vam opisati zadovoljstvo korisnika koji ima četiri transakcijska računa i koji danas uđe na jedno sučelje i vidi stanje svih računa na jednom mjestu. Korisnici koji su aktivirali ePlati u Pantheonu sve više postaju ovisni o toj usluzi jer ne moraju trošiti vrijeme na nepotrebne stvari“, zaključio je Pepo Piškor, direktor tvrtke Aliquantum idea.

Cijelu epizodu podcasta Zeleno poslovanje možete pogledati OVDJE.