Imati „riješene eRačune“ ne znači stvarno koristiti eRačune

blog55

Pojedine tvrtke eRačune osjećaju kao namet. To i jeste, kada trošite novac na njih, a ručno pretipkavate račune.

U komunikaciji s tvrtkama često čujemo rečenicu „mi imamo riješene eRačune“, a to „riješeno“ znači da imaju mogućnost poslati eRačun i to i čine, jednom ili nekoliko puta mjesečno. Riječ je, uglavnom o tvrtkama koje su uvele elektroničko izdavanje računa zbog poslovanja s javnim i sektorskim naručiteljima, ali su u tom procesu propustile iskoristiti bilo kakav benefit digitalnog poslovanja.

Bespotrebno trošenje resursa

U praksi to znači da tvrtke obrađuju eRačune jednako kao i papirnate, odnosno ne koriste mogućnost automatskog učitavanja eRačuna, digitalnu obradu i likvidaturu, digitalno plaćanje i pohranu na cloudu. Jasno, to nije digitalizacija, već bespotrebno trošenje resursa.

Namet ili korist

Računovođe koji nisu na vrijeme kupili računala i počeli koristiti računovodstvene i ERP softvere, odavno već nisu na tržištu. Zamislite to isto na primjeru eRačuna – uveli ste ih, ali ih ne koristite na način na koji biste trebali. Dakle, sjajan je potez države da vas kroz primjenu zakona „natjera“ da koristite eRačune, a zajedno s njim usvojite i druge digitalne procese kroz koje ćete smanjiti administrativno (i financijsko) opterećenje te povećati efikasnost i konkurentnost.

Što znači stvarno koristiti eRačun

Kako biste digitalizirali poslovanje i izvukli maksimalni benefit iz korištenja eRačuna, potrebno je gledati šire i koristiti kompletnu paletu digitalnih usluga. Tek tada se osjeti prednost digitalizacije u njenoj punoj vrijednosti. Kao informacijski posrednik omogućili smo korisnicima povezivanje eRačuna s drugim eDokumentima u vrijednosnom lancu nabave, kao što su eNarudžbenice i eOtpremnice, a u financijskom vrijednosnom lancu tu su eOpomene.

Potpuna transformacija poslovanja

Za obradu i upravljanje digitalnim dokumentima, ne možemo koristiti stare alate. Žig i olovka su, u tom kontekstu, potpuno beskorisni, zastarjeli alati. Kao softverski proizvodi namijenjeni digitalnoj provedbi procesa vezanih uz eRačune, između ostalog likvidaturu i pohranu, tu su mojDMS i mojeArhiv. Zahvaljujući ovim rješenjima, zakonski propisani način obrade i čuvanja eRačuna u potpunosti su zadovoljeni.

Dodatna vrijednost eRačuna

Zamislite, unosite podatke kupca za eRačun, a sustav vam automatski javi da je ta tvrtka od određenog datuma u blokadi. Dana vam je mogućnost da odlučiti hoćete li nastaviti sa slanjem eRačuna, odnosno da donesete najbolju poslovnu odluku za očuvanje likvidnosti vaše tvrtke. Kroz uslugu mojBI na raspolaganju vam je više od 60 financijskih i poslovnih pokazateljaza više od 300.000 poslovnih subjekata u Hrvatskoj.

Financiranje poslovanja kroz bržu naplatu

Aktivna primjena eRačuna tvrtkama u Hrvatskoj danas omogućuju da si osiguraju financiranje kroz platformu PlatiMe,  gdje izloženi eRačun, na čiju naplatu bi inače čekali 30, 60 ili više dana, postaje gotov novac koji tvrtka odmah može iskoristiti.

Autor: Marko Emer