Aplikacija za zdraviju alternativu prehranu koju su osmislili gimnazijalci

blog56

Mladim inovatorima još je preostalo pronaći investitora za razvoj aplikacije, a to će pokušati na startup eventu u Helsinkiju. Financijsku potporu za put već su im dale neke hrvatske tvrtke, među kojima i servis Moj-eRačun.

Lovro Firšt i Lara Mrzljak srednjoškolci su koji bi mogli promijeniti svijet. Doduše, neće to učiniti sami, nego uz pomoć korisnika njihove aplikacija HELTISM. Aplikacija, koja je trenutno u fazi poslovne ideje, trebala bi kroz „čitanje“ deklaracija omogućiti kupcima informacije o štetnosti skeniranih proizvoda, ali i ponuditi alternativno, zdravije rješenje.

„HELTISM je nastao na svijesti o zagađenju naše planete, odnosno želji da to promijenimo. U razvoju ideje fokusirali smo se na tri točke; utjecaj na Zemlju i to kako proizvodnja prehrambenih proizvoda i proizvoda za njegu tijela, ali i sami proizvodi utječu na globalno onečišćenje, potom utjecaj na naše tijelo, točnije kako ti proizvodi utječu na naš organizam te, u konačnici, na pronalazak biološki pozitivne alternative, što bi značilo da bismo korisnicima aplikacije ponudili iste proizvode, ali napravljene od ekološki prihvatljivih tvari“, ističu Lovro i Lara, učenici Gimnazije Tituš Brezovački.

U Helsinki po investitora

Mladi inovatori, sa svojom idejom aplikacije koja „detektira“ negativne supstance u prehrambenim i kozmetičkim proizvodima i nudi zdravu alternativu ekološki prihvatljivog proizvoda, ušli su u TOP10 na natječaju portala Srednja.hr te su osvojili prvo mjesto na natječaju „Izbrusi ideju“ Erste banke. Potvrdu svoje inovativnosti na svjetskoj razini u prosincu će potražiti na Startup Eventu Slush, gdje se nadaju pronaći investitore za razvoj aplikacije.

„Danas je svijest o štetnosti pojedinih namirnica, kemikalija pa i proizvodnih procesa daleko veća, nego što je bila prije nekoliko godina, tako da vidimo perspektivu na tržištu. Vjerujemo da bi dobrobit korištenja aplikacije bila odmah vidljiva. Od direktnih pozitivnih posljedica svakako bismo izdvojili osviještenost o proizvodima i namirnicama koje svakodnevno konzumiramo, do trenutnog smanjenja zagađivanja okoliša kroz pametnije, ekološki prihvatljivije izbore. Vidimo perspektivu i u jačanju ruralnih krajeva jer će se, svjesni štetnosti komercijalnih proizvoda, ljudi zasigurno više okrenuti domaćim, malim proizvođačima. U konačnici, možda bi naš uspjeh bio poticaj i drugim mladim osobama da se i one okušaju u razvoju ideja i poduzetništvu“, zaključuju Lovro i Lara.

Korisnike bi, smatraju, na korištenje aplikacije dodatno mogli animirati kroz gejmifikaciju; skupljali bi se bodovi, mjerilo osobno onečišćenje, a dobar rezultat doveo bi do različitih popusta partnera HELTISM-a.

U tijeku prikupljanje donacija za put u Helsinki

No, na putu do ostvarenju njihovog cilja i privlačenja investitora za razvoj aplikacije, još je ostalo prikupiti novac za put. Potporu su im dale već neke hrvatske tvrtke, poput Končara, a tome se pridružio i servis Moj-eRačun s 10.000,00 kuna.

„Trenutno smo blizu ostvarenju cilja da otputujemo u Helsinki ili, bolje rečeno, na putu stvaranja aplikacije kojom bismo mogli promijeniti svijet“, poručuju Lovro i Lara.