Dobar menadžer ne dopušta bespotreban rad

blog josip

Izračunajte sami koliko gubite na prepisivanje 200 računa koje ste mogli učitati jednim klikom. Jeste li i dalje spremni plaćati toliku neefikasnost?

Prije 20 godina bilo je sasvim normalno ručno ispisivati virmane i nositi ih na FINA-u kako bi se isplatile plaće ili dobavljači. Uvođenjem internetskog bankarstva plaćanja su se počela obavljati iz fotelje. To nam je omogućio razvoj tehnologije.

Automatizam zamjenjuje manualni rad

Virmani za plaćanje još uvijek postoje, ali tvrtke danas radije plaćaju zbirnim nalogom iz računovodstvenog programa. Učitaju ga u internetsko bankarstvo i u tri klika plate desetke računa, plaća i drugih obaveza. Ovdje je ukinuto prepisivanje, ali u drugim procesima beskorisni manualni rad još postoji.

Digitalni proces nasuprot papirnatom

Veliki broj tvrtki zaprima i/ili šalje eRačune, a ne zna da ih poput zbirnog naloga za plaćanje isto jednim klikom mogu učitati u računovodstveni program. Za strojno čitljivi XML račun potrebno je samo nekoliko sekundi za učitavanje.

Biste li ručno upisivali naloge za plaćanje?

Kada bi menadžeri bili svjesni ušteda koje donosi potpuna implementacija eRačuna i vezanih usluga, ne bi više dopustili ispisivanje dokumenata u tvrtki. Biste li ručno unijeli 150 naloga za plaćanje u internetsko bankarstvo, a sve možete učitati preko SEPA-e? Ne biste. Ne bi ni menadžeri dopustili takav trošak vremena i resursa.

Zašto i dalje pristajati na papir?

Kada smo kod zbirnih naloga svjesni koristi automatiziranih procesa, a istodobno još uvijek prepisujemo podatke s eRačuna, ponašamo se neodgovorno prema svome vremenu, upravljanju troškovima i sabotiramo napredak kompanije.

Izračunajte efikasnost

Izračunajte koliko vremena i novca gubite na prepisivanje 200 računa koje ste mogli učitati u računovodstveni program jednim klikom. Jeste li i dalje spremni plaćati toliku neefikasnost?

Autor: Josip Kovačec, savjetnik Uprave servisa Moj-eRačun