Čak 76 % poduzetnika smatra da je eRačun pozitivan doprinos poslovanju

eRačun pozitivan učinak

Europska unija još je prije više od 10 godina prepoznala da se ušteda od eRačuna kreće od 7 do 20 eura po računu.

Čak 76 posto ispitanika koji već koriste eRačun pozitivno gleda na doprinos elektroničkih računa u poslovanju, pokazala je anketa koju je provela Porezna uprava na gotovo 15.300 ispitanika.

Osim toga, oko 65 posto ispitanih vjeruje da bi obaveznom primjenom standardiziranih eRačuna moglo doći do administrativnog rasterećenja poduzetnika u Hrvatskoj.

Iako među aktivnim korisnicima postoji pozitivno mišljenje o elektroničkoj razmjeni dokumenata, vidljivo je i da dio poduzetnika u Hrvatskoj još uvijek njeguje tradicionalni, papirnati način poslovanja.

Najbolje su digitalnu transformaciju proveli srednji i veliki poduzetnici, dok mikro tvrtke još uvijek ne prepoznaju sav benefit dostupnih tehnoloških rješenja.

PDF je obični digitalni dokument

Iz komentara je vidljivo da dio subjekata još uvijek ne razlikuje strukturirani elektronički dokument od PDF računa. Zato je bitno na vrijeme naučiti razliku i prednosti koje donosi „pravi eRačun“.

Elektronički račun je račun izdan prenesen i zaprimljen u strukturiranom elektroničkom obliku koji omogućuje njegovu automatsku i strojnu obradu. To znači da je eRačun isključivo u XML obliku.

U Hrvatskoj je prisutna dvojaka praksa da se uz strukturirani eRačun u XML-u zaprima i njegov slikovni prikaz u PDF-u, ali se samo XML smatra vjerodostojnom elektroničkom ispravom.

Zašto se koristi informacijski posrednik

U Hrvatskoj su informacijski posrednici povezani s centralnom platformom i usklađeni s EU normom  za eRačun. Za korisnike to znači da eRačuni poslani putem informacijskih posrednika sadrže sve elemente koji su zakonski propisani.

Koja je prednost eRačuna

Kao strukturirani elektronički dokument (XML), eRačun se razmjenjuje i preuzima direktno iz računala u računalo. Primatelj jednim klikom može preuzeti jedan ili sto zaprimljenih računa.

Umjesto da gubi prosječno pet minuta kako bi prepisao podatke da bi knjižio račun, učitavanje u računovodstveni program za desetak računa odjednom traje oko 20 sekundi.

A što neki rade u praksi

Nakon obavijesti da su zaprimili eRačun dobavljača, dio računovođa ga preuzima i ispisuje njegov slikovni dio (PDF), potom ručno prepisuje podatke s računa i posprema ga u registrator nakon knjiženja.

Ako zaprima oko 120 računa mjesečno, primatelj iz ove priče gubi oko dva tjedna godišnje na nekorisni rad – prepisivanje.

Prepisivanje vs. učitavanje eRačuna

Elektronički računi kreirani su tako da ih stroj (računalo) samostalno čita pa je prepisivanje podataka korisno koliko i ručno pranje rublja. Majice i plahte sigurno bi bile čiste da ih jednu po jednu klofamo kamenom na rijeci. Ali zašto bismo to radili kada ih možemo oprati sve odjednom u perilici za rublje?

Zelena tranzicija je prioritet

Primjena eRačuna, kao najraširenije elektroničke isprave u svijetu danas predstavlja osnovicu za razvoj elektroničkog poslovanja i digitalnog gospodarstva općenito, uz vrlo važnu komponentu očuvanja okoliša.

Europska unija još je prije više od 10 godina prepoznala da se ušteda od elektroničkog računa kreće od 7 do 20 eura po računu, što je u Hrvatskoj na godišnjoj razini procijenjena ušteda od oko 850 milijuna eura i to samo u segmentu javne nabave.

Na razini cijele EU procijenjene su uštede od oko 423 milijarde eura godišnje. Korist je to koja se kod korisnika, pošiljatelja i primatelja eRačuna, osjeti već na mjesečnoj razini.

Zato sada Europska unija priprema regulativu kojom će propisati obavezno izdavanje eRačuna na zajedničkom tržištu.

U Hrvatskoj se okvir za obaveznu primjernu eRačuna i podrška za učinkovitije i konkurentnije poslovanje gradi kroz projekt Fiskalizacija 2.0.

Dan Pantheon računovođa

A o temi Fiskalizacija 2.0 govorit će se i 24. svibnja na Danu Pantheon računovođa koji se ove godine održava u hotelu Diplomat. Predavanje će održati Josip Kovačec, savjetnik Uprave Elektronički računi d.o.o.

„Projektom Fiskalizacija 2.0 ne uvodi se ništa novo u segmentu razmjene eRačuna jer ne postoje tehničke prepreke da već danas svaka tvrtka u Hrvatskoj isključivo šalje i prima elektroničke račune. Projektom se proširuje primjena elektroničke razmjene dokumenata između poreznih obveznika, između ostalog, i s ciljem praćenja PDV-a u stvarnom vremenu. Pozitivne promjene osjetit će svi dionici – poduzetnici će se rasteretiti kroz manji broj obrazaca u poreznom knjigovodstvu i smanjenju administrativnog troška, a država će uspostaviti učinkovit način borbe protiv sive ekonomije i poreznih prevara“, smatra Josip Kovačec.