Ne čekajte 5 do 12! Obavezan eRačun je pred vratima

blog 1704 01

O datumu kada će se uvesti obavezan eRačun sve se intenzivnije govori. Vrijeme je da se pripremite za primanje i slanje e-računa.

Uvođenjem obaveznog elektroničkog računa u gospodarstvo proširit će se primjena elektroničke razmjene dokumenata između poreznih obveznika. Danas već više od 100.000 tvrtki u Hrvatskoj razmjenjuje elektroničke račune, od čega ih 60.000 aktivno šalje.

Važno je razumjeti da elektronički računi ili eRačuni nisu dokumenti u PDF-u slikovnom formatu, nego XML dokumenti. Iz takvog dokumenta porezni obveznik (i pošiljatelj i primatelj računa) može automatski ekstrahirati određeni skup podataka i tako povećati operativnost.

Obaveznim eRačunom između poslovnih subjekata svi dionici će osjetiti niz koristi. Vidimo to iz iskustava 60.000 tvrtki koje više ne prepisuju podatke s računa, nego ih u računovodstvene programe učitavaju jednim klikom.

Tim tvrtkama se smanjio operativni trošak, uklonili su greške u radu i uživaju znatno rasterećenje administrativnog poslovanja.

Kako biste i vi smanjili operativne troškove i ubrzali poslovne procese samo za vas ovaj mjesec smo pripremili posebnu ponudu:

  • 30% popusta na eRačun i eArhiv paket
  • +5% dodatnog popusta ako ugovor potpišete digitalno
  • mojBI godinu dana besplatnog korištenja najveće baze poslovnih podataka

Pripremili smo posebnu ponudu kako bismo vam omogućili da kao i deseci tisuća poslovnih subjekata u Hrvatskoj smanjite operativne troškove i ubrzate procese. Ako ste spremni iskoristiti ovu priliku i spremni dočekati obavezan eRačun u B2B, kliknite na ZATRAŽI PONUDU

Prednosti eRačuna u gospodarstvu

Operativne prednosti eRačuna se često ističu; smanjenje troškova uredskog materijala, brža i točnija obrada podataka jer se eRačuni učitavaju, a ne prepisuju, niži troškovi pohrane, veća sigurnost i druge. No, to je tek mali dio prednosti koje donosi elektronička razmjena dokumenata.

Ključno je da će poduzetnici konačno biti manje opterećeni kroz smanjenje potrebnih obrazaca u poreznom knjigovodstvu, povećat će se transparentnost poslovanja i riješiti rak rana hrvatskog gospodarstva – nepoštivanje rokova plaćanja.

Riječ je o tome da kupac mora potvrditi preuzimanje eRačuna, čime nedvojbeno pokazuje tko je i kada preuzeo eRačun i kada je počela teći valuta plaćanja.

Elektronički račun je nedvojbeno važan i u zelenoj tranziciji gospodarstva jer doprinosi zaštiti okoliša zbog korištenja digitalnog umjesto „papirnatog“ arhiva računa, smanjuje broja kopija računa i rasterećuje vas papirologije.

Uštede za gospodarstvo

Još je prije više od desetljeća Europska unija prepoznala da se ušteda od elektroničkog računa kreće od 7 do 20 eura po računu, što je u Hrvatskoj na godišnjoj razini procijenjena ušteda od oko 850 milijuna eura i to samo u segmentu javne nabave.

Na razini cijele EU, procijenjene su uštede od oko 423 milijarde eura godišnje. Korist je to koja se kod korisnika, pošiljatelja i primatelja eRačuna, osjeti već na mjesečnoj razini.

Obaveznim eRačunom u javnoj nabavi u Hrvatskoj je započela i intenzivnija primjena eRačuna u gospodarstvu. Tvrtke koje posluju s tim tijelima morale su uvesti elektronički račun u svoje poslovanje.

No, postoje deseci tisuća tvrtki koje ne posluju s državom ili jedinicama lokalne samouprave, koje su prepoznale eRačun kao rješenje kojim su pospješile poslovanje, povećale konkurentnost i danas rade pametnije, a ne više.

Fiskalizacija bezgotovinskih plaćanja

Europska unija donijela je direktivu koja nalaže da države moraju pratiti PDV u stvarnom vremenu prema određenim pravilima.  Hrvatska će to učiniti kroz obavezan eRačun u gospodarstvu, kao i ostale zemlje članice EU.

Fiskalizacija bezgotovinskih plaćanja učinkovit način borbe protiv sive ekonomije i poreznih prevara vezanih uz povrat PDV-a. Osim toga omogućuje znatno rasterećenje subjekata u smislu potrebnih obrazaca u poreznom knjigovodstvu.

Povećat će se transparentnost poslovanja i kao što je ranije rečeno riješiti rak rana hrvatskog gospodarstva jer će Porezna uprava imat će mogućnost uvida u rokove plaćanja, ali i njihovo poštivanje.

Fiskalizacija ulaznog računa značajno će povećati broj tvrtki koje automatski preuzimaju i učitavaju elektroničke račune u svoje ERP sustave.

Naime, dosadašnja praksa učitavanja računa kao PDF dokumenta ne može osigurati smanjivanje administrativnog opterećenja i ispunjavanje zakonskih obaveza.

Vrijeme je novac, uzmi eRačun

Uvođenje obveznog eRačuna u B2B sektor uskoro će pokucati na vrata svih poslovnih subjekata u Hrvatskoj i zato je važno da vaše poslovanje bude spremno.