MARKO RAKAR SRIJEDOM U 2 KOD STANKOVIĆA: U Hrvatskoj se nešto napravi samo zbog pritiska izvana ili nakon katastrofe

blog42

Država čini sve da do digitalne transformacije ne dođe. Sve dosadašnje vlade su to deklarativno podržavale, ali pomake vidimo tek kad nas pritisne EU, ističe Rakar.

Moj osobni cilj je neko malo bolje društvo od ovoga u kojem trenutno živimo, tako je rekao Marko Rakar, gostujući u podcastu „Srijedom u 2 kod Saše Stankovića“. Opisao kako je zapravo počeo njegov put do jednog od sto najboljih političkih stručnjaka na svijetu, kako ga je još 2017. godine proglasio COMPOL magazin, medijska platforma američke MPR grupe koja se bavi političkim marketingom. No, njegov put do te prestižne liste započeo je deset godina prije, odnosno tijekom parlamentarnih izbora 2007. godine, kada je među prvima u Hrvatskoj predložio internet kao medij za slanje političkih poruka.

„Hrvatska je jako malo tržite za nekog tko se želi baviti samo politikom, tako da sam nakon toga izašao van. Radio sam u Austriji, Švedskoj, na američkim izborima od 2008. godine, izuzev ovih zadnjih, potom na izborima diljem Latinske Amerike. Sudjelovao sam i na izborima u Gruziji, Sakaašvili me jako dobro pamti, zatim u Palestini, Australiji, Moskvi. Bilo me je posvuda.” – rekao je Rakar.

Iza izbora želi znati da je dao sve od sebe

Lokalni izbori, priznao je Saši Stankoviću, nisu mu „napeti“ jer mu komunalne teme ne leže.

„Nema SDP-ovog ili HDZ-ovog načina odvoza smeća. Ima samo jedan način, a on može biti uspješan ili neuspješan. Na toj razini nema velikih političkih tema. Riječ je o tome da se nikad nisam uspio u tim lokalnim izborima „utopiti“, a da sam imao osjećaj da sam dao sve od sebe“, ističe Rakar.

Vezano za zagrebačke izbore, Rakar je istaknuo kako u njima ne sudjeluje, iako se kao vječiti optimist nada da će doći do promjene i to radikalne.

Umjesto digitalizacije – Černobil

Posljednjih godina, Rakar žestoko zagovora digitalnu transformaciju Hrvatske, posebice u segmentnu poslovanja s državom. Nerijetko je sudionik okruglih stolova i javnih rasprava prilikom predstavljanja novih digitalnih usluga. Kao stručnjak za informacijske tehnologije, jedan je od rijetkih koji ne priča samo o tome što trebamo promijeniti, nego i kako to učiniti.

„Naši političari su reaktivni, odnosno reagiraju tek kad se nešto dogodi, a nedostaje im proaktivnosti. Mi da imamo Černobil, prvo bi čekali da eksplodira pa onda krenuli u popravak. Kod nas se nikad ne razmišlja da naručimo uslugu ili uvedemo neki bolji proces koji bi ljudima popravio kvalitetu života, nego radimo nekakve mikroskopske pomake koji ne daju dovoljno koristi i to je zašto smo na začelju kolone u svim živim segmentima pa tako i digitalizaciji.

Država čini sve da do digitalne transformacije ne dođe. Sve vlade do sada su deklarativno to podržavale, ali sve što se napravilo je išlo pod nekakvim pritiskom. To znači ili da nas je Europska unija stisnula da nešto moramo uvesti ili je to bila reakcija na nešto što se moglo izbjeći, zaključuje Rakar.

O čemu se još govorilo u podcastu #3, pogledajte na poveznici OVDJE.

Ako ste propustili prijašnje epizode podcasta, možete ih pogledati klikom na poveznice:

Podcast #2: Vedran Antoljak „Srijedom u 2 kod Saše Stankovića“: u kojem se razgovaralo o neizbježnosti i nužnosti digitalne transformacije čitavog društva. Zatim o design thinkingu kao rješenju za pronalazak najučinkovitijih rješenja u konkretnim situacijama, ali i o razlikama između šefova i lidera i njihovoj sposobnosti da dugoročno animiraju članove tima da budu efikasni i uspješni.

Podcast #1: Marko Emer, Pilot u pilot epizodi podcasta „Srijedom u 2 Kod Saše Stankovića“: u pilot epizodi govorilo se o posljedicama korona krize na gospodarstvo, kao i aktivniju primjenu digitalnih poslovnih rješenja koje su osigurale da tijekom lockdowna ipak radimo. Jedna od tema bio je i eRačun, posebice u B2B segmentu te popratne usluge koje su tijekom posljednjih sedam godina proizašle iz eRačuna (Moj-DMS, Moj-eArhiv i dr.).

Autor: J. P.