Brži priljev novca kroz PlatiMe preduvjet je za jačanje gospodarstva

blog43

Javni i sektorski naručitelji sudjelovanjem na PlatiMe omogućuju svojim dobavljačima bržu naplatu potraživanja, čime pokazuju društvenu odgovornost i utječu na razvoj lokalnih subjekata. 

Proteklih dana dobio sam više desetaka upita vezanih uz izlaganje eRačuna na platformi PlatiMe kad su na strani primatelja javni i sektorski naručitelji. Riječ je o tome da veliki broj pošiljatelja, mikro i malih tvrtki ili obrta, još uvijek šalje i zaprima eRačune samo u kontekstu poslovanja s obveznicima javne nabave.

Ne čudi stoga da mi je gotovo svako drugo upućeno pitanje oko PlatiMe bilo: mogu li izložiti eRačun na Platime, ako je primatelj javni naručitelj. Odgovor je da, možete, i to potpuno sigurno, brzo i transparentno.

Dugi rok plaćanja uzrok nelikvidnosti

Dugi rok plaćanja u Hrvatskoj je prepoznat kao uzrok opće nelikvidnosti, što u vremenima gospodarskog pada s kakvim se suočavamo posljednjih godinu dana može biti dodatan uzrok propadanja malih poduzetnika.

Dio poslovnih subjekata još uvijek opstaje jer surađuje s jedinicama lokalne samouprave i drugim javnim ili sektorskim naručiteljima, ali znamo kako i tu postoji određena odgoda plaćanja sukladno planiranju proračuna i dinamici plaćanja obaveza.

Društveno odgovorno je poticati gospodarsku aktivnost

Kroz sudjelovanje na Platime, javni naručitelji mogu pokazati društvenu odgovornost prema tvrtkama s kojima posluju. Uzmimo za primjer malu tvrtku koju je sektorski naručitelj odabrao za izradu i postavljanje stolarije.

Izlistanjem eRačuna na PlatiMe, tvrtka ne mora čekati 30 ili 60 dana kako bi naplatila svoju uslugu, nego ga po traženoj cijeni ili prihvaćanjem najbolje ponude otkupitelja može naplatiti isti dan.

Besplatno korištenje za javne naručitelje

Sudjelovanje na platformi javne naručitelje ne košta ništa, ali je njihova uloga vrijedna jer time omogućuju lakše financiranje svojih dobavljača kroz raniju naplatu obaveza. Kako bi pošiljatelj izložio račun, primatelj mora potvrditi njegovu ispravnost.

Osim toga, registrirani primatelj ima uvid u sve svoje ulazne eRačune, čak i ako ih pošiljatelj nije ponudio za prodaju, što mu otvara mogućnost da pošalje ponudu svome dobavljaču za prijevremeno plaćanje eRačuna uz određeni diskont. To je još jedna od prednosti platforme iz koje obje strane imaju direktnu financijsku korist.

Veća vrijednost brže naplate

Pošiljatelji eRačuna koji nisu prisiljeni čekati dogovoreni rok plaćanja eRačuna, već posao preko platforme Platime naplate odmah, ostvaruju dodatnu financijsku injekciju koja može biti ključna ne samo za nastavak njihovog poslovanja, nego i za njegovo širenje. Tako se posredno taj novac opet ulaže u lokalnu zajednicu kroz nova zapošljavanja ili komunalnu naknadnu, odnosno kroz druga porezna davanja koja će se, zbog povećanja obujma posla, uliti u državni proračun.

Autor: Josip Kovačec