Korisnicima Pantheona uskoro pristup fintech usluzi ePlati

blog 0410

Datalab je obilježio 25. godišnjicu poslovanja regionalnom Pantheon konferencijom i najavio proširenje poslovnog rješenja s fintech platformom ePlati (PIS, AIS i IBANtoIBAN).

Prije dva mjeseca Elektronički računi postali su institucija za platni promet, jedini licencirani pružatelj platnih usluga iniciranja plaćanja (PIS – Payment Initiation Service) i informiranja o računu (AIS – Account Information Services).

Riječ je o dvije temeljne usluge proizašle iz revidirane PSD2 direktive, što znači da ova tvrtka na razini čitave Europske unije može komunicirati s bankama po istoj standardizaciji.

Koliko je zahtjevan proces dobivanja licence HNB-a te zašto pružanje usluga PIS i AIS podrazumijeva najviši stupanj informacijske sigurnosti, bila je jedna od tema Pantheon konferencije 2022. godine.

Usluga ePlati, platforma koja objedinjuje usluge iniciranja plaćanja (PIS) i informiranja o računu (AIS), mora sustavno zadovoljavati klauzule o zaštiti od virusa i zaštiti od hakera te provoditi posebne mjere procjene rizika, zaštitu osobnih podataka, mjere sprječavanje pranja novca i financiranja terorizma te ostale rizike, uključujući prijevaru.

Plaćanje bez internetskog bankarstva

„Elektronički računi nisu banka, ali smo kao institucija za platni promet pod nazorom Hrvatske narodne banke koja je regulator provedbe PSD2 direktive i upravlja registrom pružatelja platnih usluga. Ono što jesmo je poveznica između korisnika Pantheona i njegovih poslovnih žiroračuna, tako da za plaćanja i praćenja uplata više ne trebaju koristiti internetska bankarstva“, rekao je na konferenciji Marko Emer, CEO Elektronički računi.

Ono što ePlati pruža tržištu je mogućnost korištenja platne usluge 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu.

„Svaka uplata koju korisnik Pantheona zaprimi unutar 24 sata, bit će automatski evidentirana u njegovom poslovnom programu. Isto tako, korisnici će iz svog Pantheona moći plaćati 24 sata u danu, a ne samo od 8 do 16 sati kao kod plaćanja internetskim bankarstvom“.

Usluga iniciranja plaćanja (PIS) svodi dosadašnji proces plaćanja od otprilike osam koraka na samo dva – iniciraj i autoriziraj plaćanje.

Ako je knjigovodstvena isprava već evidentirana računovodstvenom programu, nalog za plaćanje se zadaje iz programa, ePlati provodi analizu rizika pa provjerenu platnu transakciju dostavlja u banku. Transakcija se provodi u banci odmah nakon autorizacije klijenta

Kada je račun plaćen kroz ePlati (PIS) knjigovodstvena aplikacija se sama ažurira pa korisnik unutar računovodstvenog sustava vidi status zadanih naloga, odnosno je li plaćanje izvršeno.

Kontinuirani izvodi po računima

Isto tako u računovodstvenom programu odmah se vide svi prometi po svim žiroračunima korisnika ePlati (AIS).

„Izvodi o prometima po računima su kontinuirani; korisnik Pantheona ne mora čekati sutra kako bi knjižio promjene po računima koje su se dogodile danas. Svaka stavka prometa se kontinuirano bilježi u računovodstvenom programu u trenutku kada je nastala“.

Pojednostavljeno, ePlati (AIS) je računovodstvo u realnom vremenu – nijedan knjigovođa više neće morati danas knjižiti račune od jučer ili od prije mjesec dana, nego će informaciju o svakoj promjeni na žiroračunima dobivati u stvarnom vremenu izravno u računovodstveni program.

Osim fintech usluga iniciranja plaćanja (PIS) i informiranja o stanju bankovnog računa (AIS), ePlati obuhvaća i IBANtoIBAN uslugu koja će korisnicima Pantheona omogućiti platne usluge bez posredstva kartičarskih kuća.

Odmah vidljivo plaćanje kupca

„Jedan od ciljeva revidirane PSD2 direktive je još sigurnija e-trgovina. Pantheon korisnici koji imaju web shop zasigurno će brzo prepoznati korist IBANtoIBAN usluge. Ako kupcima ponude plaćanje putem te usluge, uplate će im biti vidljive u istom trenutku i neće čekati dva, tri ili pet dana da prođe nalog njihovog kupca“, istaknuo je Marko Emer na regionalnoj Pantheon konferenciji.

Ove godine Datalab je obilježio 25. godišnjicu poslovanja regionalnom Pantheon konferencijom u Opatiji i kao najveći proizvođač poslovnog softvera u jugoistočnoj Europi najavio nastavak uspješne suradnje s tvrtkom Elektronički računi.

Svojim korisnicima će pružiti veću vrijednost kroz fintech uslugu ePlati, odnosno tandemom PIS i AIS i uslugom IBANtoIBAN.

Osim u Pantheonu, usluga ePlati uskoro će biti dostupna i u drugim računovodstvenim programima i poslovnim rješenjima iz mojeRačun mreže, koja trenutno obuhvaća gotovo 400 softvera.

Izlaganje predsjednika Uprave Elektronički računi na Pantheon konferenciji 2022. možete pogledati na POVEZNICI.