HZRIF i Elektronički računi: Edukacija iz područja poreza, računovodstva i digitalizacije

HZRIF i Elektronički računi Stručna radionica iz područja poreza, računovodstva i digitalizacije.

Aktualnosti iz područja poreza, računovodstva, financija i digitalizacije naziv je edukacije koju su zajednički organizirali HZRIF i Elektronički računi.

U dvorani Hrvatske zajednice računovođa i financijskih djelatnika (HZRIF), na adresi Jakova Gotovca 1/II, u utorak je održana prva edukacija pod nazivom „Aktualnosti iz područja poreza, računovodstva, financija i digitalizacije“.

Riječ je o edukaciji koju su zajednički organizirali HZRIF i tvrtka Elektronički računi, a koja je okupila velik broj sudionika koji su iz prve ruke mogli doznati što nas čeka 2024. godine po završetku projekta Fiskalizacija 2.0.

Jedna od tema bili su i digitalni alati koje možemo koristiti u poslovanju radi automatizacije računovodstvenih poslova te sve izmjene u oporezivanju dohotka obuhvaćenih posljednjim izmjenama Zakona o porezu na dohodak.

HZRIF i Elektronički računi – raspored edukacija

„Aktualnosti iz područja poreza, računovodstva, financija i digitalizacije“

  • 5.10. Rijeka
  • 13.10. Varaždin
  • 24.10. Požega

Fiskalizacija 2.0 i korist za gospodarstvo

O fiskalizaciji 2.0 govorio je Domagoj Mihalčić, voditelj razvoja poslovanja tvrtke Elektronički računi, koji je okupljenima prezentirao prednosti koje će donijeti centralizirano prikupljanje podataka kroz obavezan elektronički račun u gospodarstvu.

„Brojne europske države koje već primjenjuju elektronički račun u gospodarstvu povećale su konkurentnost svojih tvrtki, smanjile opterećenje i troškove administracije i time dodatno rasteretile poduzetnike“, istaknuo je Mihalčić.

Centralizirano prikupljanje podataka kroz razmjenu eRačuna pokazalo se kao izvrstan mehanizam zahvaljujući kojem i država ima veći nadzor nad svojim dijelom poslovanja.

Elektronički račun nije PDF

Mihalčić je tijekom radionice istaknuo kako se kroz fiskalizaciju 2.0 ne uvodi ništa novo, nego se proširuje primjena elektroničkih računa i na gospodarstvo, ali je isto tako naglasio da već više od 100.000 subjekata u Hrvatskoj svakodnevno šalje i prima eRačune.

„Fiskalizacija 2.0 usmjerena je na elektroničku razmjenu podataka, odnosno fiskalizaciju bezgotovinskih računa. Elektronički računi kakve danas razmjenjujemo, i kakve će poslovni subjekti obavezno razmjenjivati po završetku projekta Fiskalizacija 2.0, nisu dokumenti u PDF-u“, naglasio je Mihalčić.

Kako je pokazano na edukaciji, eRačuni su XML dokumenti iz kojih će porezni obveznik (i pošiljatelj i primatelj računa) moći automatski ekstrahirati određeni skup podataka koji su mu potrebni za fiskalizaciju.

Upravo iz tog razloga praćenje PDV-a u stvarnom vremenu veže za sebe obavezno uvođenje eRačuna i u B2B segmentu.

„Obavezan eRačun u gospodarstvu preduvjet je za uspješnu provedbu fiskalizacije. Svi dionici će osjetiti niz koristi, što se vidi iz iskustva poslovnih subjekata koji već šalju i primaju eRačune“.

Na konkretnom primjeru okupljeni su mogli vidjeti neke od prednosti strukturiranih elektroničkih računa; podaci s dokumenata se ne prepisuju kako bi se knjižili, nego se jednim klikom učitavaju u računovodstveni program.

Time tvrtke smanjuju operativni trošak, smanjuju i greške u radu te općenito uživaju rasterećenje u poslu.

„Što se tiče koristi Fiskalizacije 2.0 za čitavo gospodarstvo, treba naglasiti da je fiskalizacija bezgotovinskih plaćanja učinkovit način borbe protiv sive ekonomije i poreznih prevara vezanih uz povrat PDV-a. Ključno je što će poduzetnici konačno biti manje opterećeni jer će se smanjiti broj potrebnih obrazaca u poreznom knjigovodstvu“, istaknuo je Mihalčić.

Automatizacija računovodstvenog poslovanja

Aktivna primjena elektroničkih računa ubrzala je automatizaciju računovodstvenog poslovanja i otvorila prostor za razvoj fintech usluga plaćanja i iniciranja plaćanja (PIS – Payment Initiation Service) te informiranja o bankovnom računu (AIS – Account Information Service) kroz poslovno rješenje, odnosno računovodstveni program.

„Automatizacijom izrade platnog naloga i iniciranjem plaćanja kroz računovodstveni program, poslovni subjekti štede resurse, a istovremeno povećavaju kvalitetu i ažurnost financijskih podataka. S druge strane, usluga dohvaćanja informacija o stanju računa (AIS) korisnicima i njihovim ovlaštenicima, primjerice računovodstvenim servisima, omogućuje da u stvarnom vremenu prate sve promjene na bankovnom računu, ili više njih, i to direktno kroz njihov računovodstveni ili poslovni program (ERP)“, objasnio je Mihalčić okupljenima na edukaciji u prostorijama HZRIF-a.

Usluge PIS i AIS pod zajedničkim brendom ePlati danas su dostupne u oko 30 računovodstvenih programa i poslovnih rješenja.

Putem usluge PIS mogu se plaćati eRačuni i računi u papirnatom obliku, ponude ili putni nalozi, odnosno sve valjane knjigovodstvene isprave koje se evidentiraju i knjiže u računovodstvenom programu. Isto se odnosi i na isplatu plaća te drugih vrsta dohodaka koje poslovni subjekt uobičajeno isplaćuje.

Promjene u Zakonu o porezu na dohodak

O aktualnim izmjenama Zakona o porezu na dohodak govorila je dr. sc. Marija Zuber, predstavnica Hrvatske zajednice računovođa i financijskih djelatnika. Pred više desetaka polaznika edukacije dr. sc. Zuber prezentirala je što je sve izmijenjeno u odnosu na dosadašnju praksu vezano uz plaće, drugi dohodak i ostale izmjene u oporezivanju dohotka.

Raspored novih radionica

S obzirom na veliki interes za edukaciju „Aktualnosti iz područja poreza, računovodstva, financija i digitalizacije“, HZRIF i Elektronički računi organizirali su nove termine i u drugim gradovima u Hrvatskoj: Rijeka, 5. listopada, Požega, 13. listopada i Varaždin, 24. listopada 2023. godine.

Prijave za edukaciju bit će dostupne na stranicama RIF-a ili putem newslettera tvrtke Elektronički računi.