Fintech revoluciju u 2022. godini započeo je ePlati

Blog 27 12 2022 01

Fintech inovacija ePlati, koju čine PIS (Payment Initiation Service) i AIS  (Account Information Services), nepovratno mijenja način korištenja platnih usluga.

Proteklo desetljeće tvrtka Elektronički računi i usluga mojeRačun mnogima su sinonim za digitalizaciju poslovanja mikro, malih i srednjih poduzetnika, a 2022. godina ostat će zapamćena kao godina kada smo kroz ePlati pokrenuli fintech revoluciju.   

Tome u prilog govori sve veći broj korisnika ePlati i sve više računovodstvenih programa koji su ga integrirali i koji će u 2023. godini svojim korisnicima pružati usluge iniciranja plaćanja (PIS) i informiranja o računu (AIS) direktno iz računovodstvenih i poslovnih rješenja.

Revidiranom Direktivom o platnim uslugama Europske unije PSD2 otvorio se prostor za automatizaciju platnih usluga dostupnih 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu i to kroz poslovne i računovodstvene softvere koje subjekti već koriste u poslovanju.

Platni promet iz računovodstvenog softvera

Elektronički računi prvi su licencirani pružatelj usluga plaćanja i iniciranja plaćanja (PIS) i informiranja o stanju na bankovnom računu (AIS) na domaćem tržištu.

Ujedno su i inicijator kreiranja mojeRačun mreže, infrastrukture više od 390 poslovnih i računovodstvenih rješenja u Hrvatskoj koja okuplja još od 2014. godine.  

mojeRačun mreža prvo je tvrtkama i organizacijama omogućila slanje eRačuna i drugih knjigovodstvenih isprava iz računala u računalo.

A od 2022. godine računovodstveni programi postaju „mjesto“ iz kojeg se plaća i gdje se automatski zaprimaju informacije o svakoj promjeni na poslovnom računu.

Uvođenje automatizacije plaćanja i zaprimanja uplata u više od 390 računovodstvenih i poslovnih rješenja mojeRačun mreže najveća je poslovna inovacija do sada.

Programska rješenja za računovodstvo i poslovanje povezali smo s poslovnim bankama putem jedinstvenog sučelja i protokola platforme ePlati.

Za korisnike tih računovodstvenih programa to znači da mogu voditi računovodstvo u stvarnom vremenu i plaćanje direktno iz programa, bez logiranja u internetsko bankarstvo.

Računovodstvo u stvarnom vremenu kroz ePlati poduzetnicima omogućuje kvalitetno upravljanje novčanim tijekovima jer više neće donositi poslovne odluke na temelju starih informacija.

Svaku promjenu po poslovnom bankovnom računu, korisnici danas mogu zaprimati u stvarnom vremenu, direktno u računovodstveni softver.

Upravljanje novcem u stvarnom vremenu

Subjekti s računima u više poslovnih banka ne moraju više puta u danu provjeravati internetska bankarstva kako bi utvrdili promjene prometa i stanje po računima jer im ih ePlati (AIS) automatski dostavlja u  računovodstveni softver.

Za tvrtke koje koriste vanjsko računovodstvo to je znatno rasterećenje jer ne moraju paziti jesu li na vrijeme dostavili dokumente, nego mogu ovlastiti računovođu da automatski zaprima informacije o promjenama po njihovim bankovnim računima u svoj računovodstveni softver.

U široj primjeni ePlati (AIS) omogućit će i automatsko knjiženja izvoda; subjekt zadaje nalog u ePlati (AIS) da sustav u određeno vrijeme povuče sve izvode o prometima po bankovnim računima i sam ih proknjiži na unaprijed određena konta.

Za poslovne subjekte koji imaju veliki broj uplata i isplata po računima, korištenje fintech usluge ePlati potpuno mijenja način na koji su pratili novčani tijek u poslovanju.

Oni  više ne rade u prošlosti, odnosno ne barataju podacima o stanju na računu od prethodnog dana, nego 24 sata dnevno raspolažu s najnovijim informacijama.

Plaćanje bez internetskog bankarstva

Platforma ePlati, koju čine usluge iniciranja plaćanja (PIS) i informiranja o računu (AIS), nepovratno mijenja način na koji poslovni subjekti konzumiraju platne usluge.

Prema klirinškom modelu platni sustav je raspoloživ 365 dana, ali umanjen za 104 dana vikenda, ako nije riječ o transakcijama unutar iste banke.

Kroz ePlati i plaćanja i uplate nemaju vremensko ograničenje i teku neprekidno 24 sata u danu, sedam dana tjedno.

Internetsko bankarstvo nam je omogućavalo da plaćanja odrađujemo u hodu, ali ePlati (PIS) omogućuje dodatnu automatizaciju plaćanja direktno iz računovodstvenog softvera.

Kroz ePlati (PIS) moguće je zadavati naloge za plaćanja svih knjigovodstvenih isprava koje se evidentiraju i knjiže u računovodstvenom programu, ali daleko brže nego je to do sada bila praksa.

Poslovni subjekt za provedbu plaćanja i provjeru statusa zadanog naloga ne treba internetsko bankarstvo jer se cjelokupni proces svodi na dva koraka – iniciraj i autoriziraj plaćanje iz računovodstvenog softvera.

Jeste li se već upoznali s najvažnijom poslovnom promjenom u 2022. godini? Zatražite sve potrebne informacije od naše korisničke podrške.