Zašto za sklapanje ugovora koristimo napredni elektronički potpis

blog 2103 01

Digitalno potpisivanje ugovora jamči veću sigurnost naših korisnika i zaposlenika, potiče digitalnu transformaciju gospodarstva i očuvanje okoliša.

Korisnici servisa mojeRačun znaju da su svi eDokumenti kojima posredujemo potpisani aplikativnim certifikatom (napredni elektronički potpis) i ovjereni vremenskim žigom.

No, ono što nas razlikuje od drugih kompanija je naš cilj da do kraja godine sve poslovne odnose sklapamo digitalnim putem, odnosno potpisivanjem ugovora naprednim elektroničkim potpisom.

Zašto?

Radi veće sigurnosti naših korisnika i zaposlenika, poticanja digitalne transformacije gospodarstva te društveno odgovornog poslovanja i očuvanja okoliša.

Veća sigurnost

Za razliku od vlastoručnog potpisa, napredni elektronički potpis osigurava autentičnost i integritet, ali ono što je najvažnije je – osigurava neporecivost. Potpisnik ne može opovrgnuti da je potpisao dokument.

Što jamči napredni elektronički potpis

  • elektronički potpis je na nedvojben način povezan s potpisnikom,
  • omogućava identificiranje potpisnika,
  • izrađen je korištenjem podataka za izradu elektroničkog potpisa koje potpisnik može, uz visoku razinu pouzdanja, koristiti pod svojom isključivom kontrolom,
  • povezan je s njime potpisanim podacima na način da se može otkriti bilo koja naknadna izmjena podataka.

Usluge povjerenja

Apliciranjem elektroničkog potpisa možete biti sigurni da svaki dokument ostaje isti u trenutku zaprimanja, kao što je bio i u trenutku slanja.

Ugovor koji smo sklopili ili dokument koji smo posredovali i ovjerili elektroničkim potpisom ne može se više mijenjati, a da to ne ostane zabilježeno.

Kako do naprednog elektroničkog potpisa

Ovlašteni izdavatelji certifikata u Hrvatskoj su FINA i AKD koje izdaju certifikate pravnim i fizičkim osobama. Većina građana u Hrvatskoj ima ugrađen elektronički potpis u eOsobnoj iskaznici (eOI) koju treba samo jednom aktivirati  kako bi se moglo elektronički potpisivati dokumente.

Poduzetnici za identificiranje prema i poslovanje s državom koriste i FINA-in PKI certifikat, što im također omogućuje potpisivanje poslovnih dokumenata elektroničkim putem.

Izaberite digitalno 

Povjerenje je temelj svake poslovne aktivnosti, a ono što ga može očvrsnuti je primjena elektroničkih potpisa i ostalih usluga povjerenja poput vremenskog žiga.

Digitalno poslovanje ključno je za gospodarski razvoj, zato digitalnu transformaciju započnimo malim korakom – eliminacijom suvišne papirologije iz poslovanja.

Autor: Servis mojeRačun