Digitalizacija poslovanja nije samo eRačun koji je neophodan za transformaciju B2B sektora

BLOG40 1

Našu partnersku mrežu čini više od 360 proizvođača ERP/računovodstvenih softvera i zato je naša zajednička dužnost pripremiti tržište za ulazak obaveznog eRačuna u B2B sektor 2022. godine.

U nedavnom intervjuu koji je dao za portal Poduzetnik.biz, povodom ulaska slovenskog investicijskog fonda ALFI PE u vlasništvo servisa Moj-eRačun, predsjednik Uprave, Marko Emer, rekao je da je ono što nas izdvaja od drugih sposobnost da razvijamo usluge koje su primjenjive svima i odmah.

Složio bih se s tim i dodao da ta sposobnost proizlazi iz dubokog razumijevanja stvarnih potreba tržišta, odnosno jasne percepcije o tome koje pozitivne navike u poslovanju trebamo usvojiti kako bismo konačno stali uz bok najrazvijenijim europskim gospodarstvima.

Godine 2014. kada smo tržištu ponudili eRačun, imali smo jasnu viziju da može ući u širu primjenu isključivo ako bude dostupan u softverima koje tvrtke koriste svakodnevno, ako ne zahtijeva ulaganje u vlastite informacijske sustav i ako educiramo dovoljno velik broj korisnika da odmah znaju iskoristiti sav benefit njegove primjene.

eUred je dostupan svima u Hrvatskoj

Znali smo već u to vrijeme, a tako smo i najavljivali, da će eRačun postati obavezan u segmentu poslovanja s državom jer je to, kroz Direktivu 2014/55/EU, Europa stavila pred nas kao obavezu. Postao je obavezan 2018. u prosincu, odnosno u punoj primjeni od srpnja 2019. godine.

U proteklih sedam godina stvorili smo infrastrukturu koja u ovom trenutku omogućuje razmjenu eRačuna za oko 120 tisuća korisnika s više od milijun i 250.000 prenesenih dokumenata mjesečno. Uz to smo razvili i ponudili tržištu popratne usluge: sustav za obradu i likvidaturu digitalnih dokumenata Moj-DMS, sustav za pohranjivanje elektroničkih dokumenata Moj-eArhiv, automatizirani sustav o financijskim pokazateljima i blokadama tvrtki Moj-BI i cijeli dijapazon elektroničkih knjigovodstvenih isprava s kojima svaka tvrtka od sutra može uvesti digitalno računovodstvo, odnosno, primjenjujući navedene komplementarne usluge, postati bespapirni eUred.

Razvoj digitalnih usluga kao prioritet EU

Vrijednost naših inovacija, usluga, dobiti ili potencijalne dobiti lako se može kvantificirati; u medije je izašao podatak da danas, tvrtka koju smo gradili na gore navedenim rješenjima, vrijedi 200 milijuna kuna, no stvarna vrijednost proizlazi iz usuda da ponovno, kao te 2014. godine, zasučemo rukave i prionemo na posao pripreme tržišta, a ovdje je naglasak na mikro, mala i srednja poduzeća, na izazove koji ih očekuju u provedbi digitalne transformacije koju Europska unija očekuje od nas u vrlo kratkom periodu.

Gostujući kao predavač na više konferencija i okruglih stolova upozorio sam kako je jedan od strateških ciljeva EU provesti digitalnu transformaciju Starog kontinenta i povezivanje članica na području naprednih tehnologija  za što će izdvojiti  više od devet milijardi eura. Dobar dio od tih novčanih sredstava uložit će se u razvoj digitalnih usluga kako bi se ojačalo jedinstveno tržište EU, između ostalog smanjivanjem administrativnog troška koji proizlazi iz nekorisnih radnih procesa.

Obavezan eRačun u B2B sektoru od 2022. godine

Našu partnersku mrežu čini više od 360 proizvođača ERP/računovodstvenih softvera i naša je zajednička dužnost pripremiti tržište za ulazak obaveznog eRačuna u B2B sektor 2022. godine, ali u međuvremenu i stvoriti svijest da digitalno poslovanje nije samo eRačun, nego da je za potpunu transformaciju, povećanje konkurentnosti i jačanje tržišta potrebno potpuno zamijeniti nekorisni rad i digitalizirati cjelokupni poslovni proces.

Unaprjeđenjem i razvojem inovativnih poslovnih rješenja, pripremanjem infrastrukture za primjenu takozvanog real-time invoicinga kojim bi država smanjila opterećenje na poduzetnike, radit ćemo i dalje na osnaživanju hrvatskog gospodarstva kroz jačanje svih njegovih dionika. Znanje i volju imamo, a to nam je dosad, uz partnere, zaposlenike i preporuke zadovoljnih korisnika, uvijek bio najveći kapital.

Autor: Josip Kovačec