Digitalni potpis ugovora na PlatiMe omogućuje prodaju u 24 h

blog 2111 01

Prednosti PlatiMe su izlaganje nedospjelog računa u samo tri klika, digitalni potpis ugovora i naplata izloženog računa u samo 24 sata.

Dovoljno je samo 24 sata da se gospodarstvo pokrene u pozitivni smjer. Pokazuju to rezultati PlatiMe, fitnech usluge koja je poznata kao prva platforma za otkup nedospjelih eRačuna.

Do početka studenoga na PlatiMe je bilo izloženo čak 152 milijuna kuna spremnih za ulaganje u gospodarstvo.

Interes za ovaj oblik izravnog financiranja između pojedinaca, bez suvišne papirologije, raste iz dana u dan. Platforma je postala prvo mjesto gdje poduzetnici traže kapital.

Sudjeluju tvrtke koje trebaju brzo osigurati likvidnost, ali i one koje imaju višak i žele investirati kapital.

PlatiMe je idealno rješenje za one tvrtke koje ne žele ili ne mogu čekati 30 ili 60 dana kako bi naplatili račune u valuti koju su dali dobavljaču. Većina korisnika ipak kao najveće prednosti ističe druge značajke:

  • izlaganje nedospjelog računa u samo tri klika,
  • digitalni potpis ugovora i
  • naplata izloženog računa u samo 24 sata.

Usluge kao PlatiMe jedna su od najkorištenijih fintech  usluga u Europskoj uniji jer omogućuju izravno financiranje između pojedinaca.

To je model koji nudi brži i transparentniji dolazak do izvora financiranja. Istovremeno ulagačima daju mogućnost veće očekivane zarade u usporedbi s depozitom u banci.

Potpisivanje eUgovora

Potpisivanja tipskih elektroničkih ugovora (eUgovor) o ustupu potraživanja je transparentno sklapanje ugovora za sve dionike prijenosa određene tražbine.

Korisnici na PlatiMe ugovor mogu potpisati i u papirnatom obliku, iako radije biraju eUgovor jer je realizacija otkupa daleko brža  i cijeli proces je jednostavniji za sve dionike.

Pošiljatelj, primatelj i otkupitelj radije elektronički potpisuju eUgovor o ustupanju potraživanja uz diskont jer je realizacija prodaje već u roku od 24 sata.

Ugovori se potpisuju naprednim elektroničkim potpisom koji sadrži eOsobna iskaznica ili putem PKI certifikata koji izdaje FINA.

Primatelj postaje otkupitelj

Osim za tvrtke koje trebaju kapital i one koji ga imaju viška, PlatiMe je idealno rješenje za primatelje eRačuna koji koriste prednost prvokupa jer kroz diskont zarađuju na vlastitom višku likvidnosti.

Pošiljatelji na PlatiMe mogu prodati eRačune po definiranoj cijeni ili prema ponudi koju smatraju zadovoljavajućom i to već isti dan.

Za izlaganje eRačuna, primatelj mora dati svoju suglasnost, odnosno odobriti račun u segmentu suštinske i računske kontrole.

U tom trenutku izloženi eRačun postaje vidljiv otkupiteljima koji mogu otkupiti spomenuti eRačun ili može dati svoju ponudu“, pojašnjava Kolak.

Platforma je direktno povezana na mojeRačun pa se računi mogu izložiti odmah prilikom izrade ili nakon što je eRačun poslan primatelju. Na platformi se mogu izlagati i računi izrađeni na Kreiraj – besplatna aplikacija za slanje eRačuna.

Detaljna provjera sudionika

PlatiMe provodi brojne sigurnosne provjere pa na platformi ne mogu sudjelovati tek osnovane tvrtke o kojima nema financijskih podataka. Svaki pošiljatelj, primatelj ili otkupitelj može se provjeriti na PlatiMe jer je platforma povezana sa sustavom mojBI.

Najobuhvatnijibonitetni servis sadrži o više od 60 poslovnih i financijski pokazatelja za više od 300.000 poslovnih u Hrvatskoj. Njegova je prednost automatsko informiranje o svakom negativnom poslovnom pokazatelju poduzeća i blokadama.

Podaci se unutar mojBI ažuriraju svakodnevno pa sudionici na platformi mogu smanjiti rizik poslovanja i unaprijediti ga. Korištenjem prikupljenih informacija mogu lakše donijeti odluku s kim će surađivati na PlatiMe i izvan njega.

Svaki pošiljatelj eRačuna ima fleksibilnu skupnu ili pojedinačnu kontrolu eRačuna koje želi izložiti na platformi. Primatelj je taj koji daje svoj pristanak za prodaju računa ili može iskoristiti priliku kako bi oplemenio vlastiti kapital.

Inovativna rješenja za likvidnost

Izlistanjem eRačuna na PlatiMe pošiljatelji imaju mogućnost poboljšati likvidnost, smanjiti troškove financiranja te jednostavnije i brže ugovoriti i realizirati financiranje.

Primatelji smanjuju rizik, dinamički upravljaju likvidnošću i ostvaruju mogućnost povećanja efekta nabave kroz niže cijene.

Prednosti za otkupitelje su povećanja tržišta prodaje, snižavanje troškova poslovanja i imidž tvrtke koja u poslovanju koristi inovativna rješenja.  

Jačanje gospodarstva

Jedan od najvećih problema hrvatskog gospodarstva su dugi rokovi plaćanja računa pa mnoge tvrtke imaju probleme s likvidnošću. Period od 30 dana najčešće se produži na više od 50, što mnoge tvrtke više ne mogu izdržati.  Kroz platformu PlatiMe, taj je problem mnogim poslovnim subjektima postao prošlost. 

Uspjeh fintech usluge PlatiMe leži upravo u tome da se nedospjeli eRačuni  mogu naplatiti već u danu izdavanja.  Tvrtke pošiljatelji tako mogu osigurati likvidnost ili dobiti dodatan kapital za daljnja ulaganja.

Primatelji eRačuna isto tako mogu zaraditi na prijevremenom otkupu svojih računa ili čekati valutu plaćanja. I jedni i drugi bržim tijekom novca omogućuju jačanje gospodarstva.

Jeste li već sudjelovali na PlatiMe?