ePoslovanje [VIDEO]: Bez digitalnog potpisa nema ePoslovanja

blog 0905

Jesu li fakulteti digitalizirani ako potpisuju ugovore na papiru i izdaju papirnate diplome? Odgovor su dali Marko Emer i Matija Ekart iz servisa mojeRačun na gostujućem predavanju na EFZG.

Jeste li informatički pismeni? Većina današnjih studenata to bi smatrala retoričkim pitanjem jer su generacija koja je odrasla uz tehnologiju.

No, ovo pitanje ne odnosi se na korištenje gadgeta, nego na primjenu tehnoloških rješenja koja doslovno nosimo u džepu ili torbici.

Koliko punoljetnih osoba u Hrvatskoj koristi eOsobnu iskaznicu za sklapanje ugovornih odnosa?

Bilo je to jedno od pitanja koje su Marko Emer, predsjednik Uprave servisa mojeRačun i Matija Ekart, voditelj Sektora eMreže i podrške ključnim korisnicima, postavili na gostujućem predavanju studentima Ekonomskog fakulteta u Zagrebu u sklopu kolegija iz područja E-nabave i E-trgovine.

Digitalni potpis, odnosno digitalni certifikati temelj su digitalnog poslovanja jer njima osiguravamo vjerodostojnost elektroničkog komuniciranja. Danas je svakom punoljetnom građaninu Republike Hrvatske omogućeno da sve vrste ugovornih odnosa sklapa svojim naprednim elektroničkim potpisom ugrađenim u eOsobnu iskaznicu. Prema tome, dok god vlastoručno potpisujemo papire, ne možemo govoriti o ePoslovanju “, rekao je uvodno Emer.

ePoslovanje: Pravni okvir postoji od 2012.

Emera je ideja o bespapirnom poslovanju potaknula da još 2012. godine počne razvijati priču oko eRačuna i pratećih digitalnih usluga zbog kojih je danas servis mojeRačun vodeći informacijski posrednik na tržištu.

„Europska unija već dugi niz godina zagovara i potiče digitalnu transformaciju upravo kroz najrašireniju knjigovodstvenu ispravu, a to je račun. Uvođenjem obaveznog eRačuna htjelo se ojačati europsko gospodarstvo i to kroz smanjenje operativnih troškova, veću sigurnost i  jednostavnije administrativno poslovanje”, naglasio je Emer.

Uz ePoslovanje je obavezan eRačun u javnoj nabavi

ePoslovanje – U Hrvatskoj je obavezan eRačun za javne i sektorske naručitelje uveden još 2019. godine, što je posredno uključilo i velik broj tvrtki u proces digitalne transformacije kroz eRačun.

„Iako možemo kritizirati sve dosadašnje Vlade oko mnogočega, moram naglasiti da su po pitanju digitalizacije učinili puno dobrih stvari. Što se tiče zakonskih odredbi, ne postoji nikakva prepreka da sve tvrtke budu potpuno digitalizirane i postanu bespapirni ured”.

Predavači su podsjetili da je pravni okvir za eRačun donesen još 2011. godine izmjenom Pravilnika o PDV-u,  ali da je do masovnije primjene eRačuna došlo nešto teže jer gospodarski  subjekti iznimno sporo uvode novitete u poslovanje.

ePoslovanje: Usluge proizašle iz eRačuna

Veći interes za eRačune pojavio se 2014. godine kada je servis mojeRačun krenuo s edukativnim radionicama.

Od tada do danas veliki broj mikro, malih i srednjih tvrtki započeo je slanje i primanje eRačuna pa su spremne dočekale Zakon o elektroničkom izdavanju računa u javnoj nabavi.

Prema podacima o navikama korisnika servisa, danas gotovo svi aktivno koriste mojeArhiv i digitalne knjigovodstvene isprave kao što su eOtpremnica, eOdobrenje, eOpomena i druge.

Ovi dokumenti mogu se u potpunosti obrađivati u digitalnom obliku što mijenja poslovanje na bolje, a uštede se broje u tisućama kuna.

Business inteligence usluge

Osim toga je eRačun povezan i s business inteligence uslugama kao što je mojBIkoji se pokazao kao najobuhvatniji bonitetni servis na tržištu.

Bonitetni servis mojBI izravno je povezan na servis mojeRačun što za korisnika usluge znači da u stvarnom vremenu može dobiti bonitetne i financijske pokazatelje za svakog kupca i dobavljača.

Sustav mojBI se svakodnevno ažurira pa se prilikom svake promjene statusa blokade nekoga od njegovih poslovnih partnera korisnika usluge automatski obavještava.

Digitalna transformacija korak po korak

Govoreći na predavanju o digitalnoj transformaciji, predsjednik Uprave servisa mojeRačun istaknuo je kako većina poduzetnika smatra da su za takvu promjenu potrebna značajna ulaganja, a to je pogrešno.

Malim koracima moguće je izmijeniti mindset i zaposlenika i poslovnih partnera, a uštede su vidljive odmah.

„Servis mojeRačun ne koristi papir u poslovanju jer ugovore sa zaposlenicima  i korisnicima sklapamo elektroničkim potpisom. Za to je dovoljna osobna iskaznica i čitač kartica. Već u startu štedimo na papiru, uštedjeli smo i na registratorima i na prostoru, ali i povećali sigurnost jer se svi dokumenti čuvaju u cloudu”.

Suradnja na dokumentu

Ekart je na to dao primjer kako funkcionira razmjena digitalnih dokumenata među različitim odjelima, koje treba ovjeriti više potpisnika.

„Poslovne dokumente među odjelima razmjenjujemo i obrađujemo kroz informacijski sustav mojDMS te primamo i šaljemo isključivo eRačune. Sve knjigovodstvene isprave koje obrađujemo su u elektroničkom obliku ovjerene certifikatom”, naglasio je Matija Ekart.

Predavanje pod nazivom „Digitalizacija poslovanja i računovodstvenih procesa – eRačun kao pokretač digitalizacije” možete pogledati na poveznici.