Bilanca i financijski pokazatelji poduzeća

izvjestaj o financijskoj stabilnosti

Bilanca poduzeća jedan je od ključnih financijskih izvještaja koji nam pokazuje koliko posjedujemo, a koliko dugujemo na određeni datum.

Iz bilance dobivamo jasnu sliku kakav je financijski položaj poduzeća u tom trenutku, ali i dobru indikaciju financijskog zdravlja poduzeća u budućnosti.

Ona pruža detaljan pregled potraživanja i obaveza, omogućujući menadžmentu, investitorima ili financijskim institucijama da procijene likvidnost, zaduženost, i ukupnu profitabilnost nekog poduzeća. Bilanca se sastoji od dvije glavne komponente: aktive i pasive.

Aktiva predstavlja dugotrajnu i kratkotrajnu imovinu poduzeća, a pasiva uključuje izvore financiranja te imovine, kao što su kapital i obveze.

Dugotrajna imovina ili aktiva

U dugotrajnu imovinu ubrajamo nematerijalnu imovinu kao što su, primjerice, patenti i licence, potom materijalnu imovinu kao što su zemljišta, zgrade i strojevi, te dugotrajnu financijsku imovinu koju čine udjeli u trgovačkim društvima, vrijednosni papiri i slično.

Kratkotrajna imovina ili aktiva

U kratkotrajnu imovinu ubrajamo svu onu imovinu koja će u kratkom vremenskom periodu, unutar godine dana, biti pretvorena u novac. To su zalihe sirovina ili poluproizvoda i proizvoda, potraživanja od države, kupaca ili zaposlenika, odnosno novčana sredstva na računu i blagajni.

Pasiva ili kapital i obaveze

Pasiva u bilanci uključuje izvore financiranja i imovine, kao što su kapital i obveze. Ovi podaci zapravo govore koliki je dug poduzeća prema drugima. Kapital se može odnositi na temeljni kapital, rezerve iz dobiti i druge kapitalne rezerve.

Obveze se u bilanci dijele na dugoročne i kratkoročne pri čemu su kratkoročne obveze primjerice obveze prema dobavljačima, a dugoročne obveze se odnose na dugoročne kredite ili zajmove, odnosno sve one obveze koje imaju rok plaćanja duži od godinu dana.

Bilančna ravnoteža

Bilanca mora biti u ravnoteži, što znači da ukupna aktiva mora biti jednaka ukupnoj pasivi. Bilančna ravnoteža je temeljno načelo računovodstva koje osigurava da su svi financijski izvori i obveze poduzeća pravilno evidentirani.

Bilanca poduzeća je ključna kod kratkoročne procjene rizika poslovanja jer omogućava analizu pokazatelja likvidnosti, solventnosti i zaduženosti.

banner mojBI GFI 1024x321 1

Likvidnost poduzeća

Likvidnost poduzeća odnosi se na sposobnost poslovnog subjekta da podmiri svoje kratkoročne obveze. Koliko je poduzeće likvidno, možemo utvrditi analizom kratkotrajne imovine, odnosno iznosom novca, potraživanja i zaliha u odnosu na kratkoročne obveze koje imamo.

Neki od ključnih pokazatelja likvidnosti su koeficijent tekuće likvidnosti (current ratio) i koeficijent trenutačne likvidnosti (quick ratio).

Koeficijent tekuće likvidnosti pokazuje nam omjer tekuće imovine prema tekućim obvezama pa ako je, primjerice, omjer veći od 1 možemo znati da poduzeće ima dovoljno kratkotrajne imovine da pokrije svoje kratkoročne obveze.

Koeficijent trenutačne likvidnosti je sličan, međutim isključuje zalihe iz kratkotrajne imovine pa možemo reći da pruža stroži uvid u likvidnost poduzeća.

Solventnost poduzeća

Solventnost poduzeća odnosi se na dugoročnu poduzeća da podmiri svoje ukupne obveze. Rizik zaduženosti tvrtke možemo dobiti analizom omjera duga prema kapitalu i ukupnoj imovini.

Ključni pokazatelji solventnosti kompanije su omjer duga i kapitala  (Debt to Equity Ratio) te omjer duga i imovine (Debt to Assets Ratio).

Odnos duga i kapitala je odnos ukupnog duga prema kapitalu vlasnika pri čemu visoki omjer može ukazivati na visoki financijski rizik, a nizak omjer pokazatelj je stabilnije financijske situacije.

Omjer duga i imovine je odnos ukupnog duga prema ukupnoj imovini, što je dobar pokazatelj kada želimo doznati koliko poduzeće koristi dug za financiranje imovine.

Zaduženost poduzeća

Kako bismo utvrdili zaduženost poduzeća potrebno je utvrditi kolike su ukupne financijske obveze poduzeća i koliko one opterećuju poslovanje. Razinu opterećenja možemo utvrditi analizom kratkoročnih i dugoročnih obveza, odnosno omjerom pokrića kamata.

Omjer kamatnog pokrića (Interest Coverage Ratio) jer pokazatelj koliko je poduzeće sposobno podmiriti svoje kamatne obveze iz poslovanja, a dobivamo ga iz omjera operativne dobiti prema kamatnim troškovima.

Bilanca i pokazatelji uspješnosti

Postoje i drugi financijski pokazatelji kojima možemo utvrditi sigurnost, odnosno uspješnost poduzeća. Kratkoročna procjena poslovanja kompanije najčešće se temelji na gore nabrojanim pokazateljima pa možemo jednostavno utvrditi da se, primjerice, poduzeće s niskom likvidnošću, visokom zaduženošću i niskom solventnošću suočava s rizikom od financijskih poteškoća. Ako je situacija obrnuta na način da su pokazatelji likvidnosti i solventnosti visoki, a zaduženost niska imamo jasan pokazatelj da je rizik poslovanja s takvom kompanijom nizak.

Bilanca nam omogućuje da procijenimo kakvo je financijsko zdravlje poslovnog subjekta, posebice ako je analiziramo kroz nekoliko uzastopnih razdoblja jer lako možemo utvrditi trendove u poslovanju.

U kombinaciji s nekim drugim podacima koje možete dobiti korištenjem business intelligence usluge mojBI, bilanca poslovnog partnera ili konkurencije pokazat će koje potencijalne probleme možete izbjeći ili u kojim segmentima možete pospješiti vlastito poslovanje kako biste osigurali komparativnu prednost.

Polugodišnji financijski izvještaj

Business intelligence usluga mojBI omogućuje pribavljanje bonitetne ocjene poslovnih partnera i konkurencije, kao i trenutni ili prethodni status blokade kupaca i dobavljača te prosječno vrijeme u kojima te tvrtke podmiruju i naplaćuju obveze.

Servis mojBI najobuhvatniji je bonitetni servis na tržištu jer prikuplja i sadrži više od 60 financijskih, profitabilnih i bonitetnih pokazatelja te pregled blokada i stečajeva za više od 300.000 tvrtki u Hrvatskoj.

Uz financijske pokazatelje, odnosno bonitetnu ocjenu, podatke o zaposlenicima i informacije o prosječnom vremenu naplate i plaćanja obveza, bilanca poduzeća je ključan alat za menadžere, investitore i financijske institucije.

Bilanca omogućava detaljan uvid u potencijalne rizike koji u kratkom roku mogu utjecati na poslovanje i zato je nedvojbeno jedan od najvažnijih izvora iz kojeg možemo identificirati financijsko zdravlje poduzeća.